Йомер Челик: Няма причини Турция да продължи спазва миграционното споразумение с ЕС

Турският министър на европейските въпроси Йомер Челик заяви, че Анкара ще отхвърли всяко друго предложение на Европейския съюз, освен пълноправно членство. Челик коментира отношенията със съюза в интервю за „Ройтерс“, предаде БНР.

По думите на министър Челик Турция не разглежда като сериозни предложенията за „привилегировано партньорство“ или борба с тероризма. Той изтъкна, че Турция дори не би разгледала подобна идея, независимо как е наречена.

Френският президент Еманюел Макрон заяви на среща с турския си колега Реджеп Ердоган на 5 януари, че развитието на ситуацията в Турция не позволява напредък в процеса на присъединяване. Той отново предложи идеята на бившия френски държавен глава Никола Саркози за специално партньорство.

Йомер Челик добави, че Евросъюзът не спазва всички части от споразумението с Турция за спиране на нелегалната емиграция. Южната ни съседка смята, че финансовата помощ „не работи добре“, не са отворени нови преговорни глави по присъединяването и няма напредък по разширяване на Митническия съюз между Анкара и Европейския съюз. Технически няма причини Турция да спазва договореността, добави Челик.

Междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Турция може да предложи диалог за отмяна на визовия режим за турски граждани. Планът ще бъде предложен на премиера и президента на страната. Турският първи дипломат обаче е категоричен, че исканото от Брюксел смекчаване на антитерористичните закони в Турция няма да бъде направено.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа