Йончева: Оставките от последните дни вероятно ще доведат до „Борисов гейт”

Снимки: Веселина Ангелова

Скандалът „апартамент гейт“ е само върха на „ грамада“, в която става дума за сметки в чужбина за стотици милиони и огромни имоти по целия свят. Това заяви във Велико Търново говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на БСП за предстоящите евроизбори Елена Йончева.

За себе си тя обясни, че всички имоти, които притежава, са обезщетение за земя, купена от нейния дядо в София през 30-те години на миналия век.

„Дядо ми е от Панагюрище и са се пренесли в София през 1924 година, когато са придобити и земите. В последствие те са предоставени за построяване на кооперация, в замяна на което са получени и имотите, за които някои медии вече писаха“, поясни Йончева.

Тя допълни, че няма притеснения относно евентуални разследвания към нея.

На въпрос дали трябва да се стига до връщане на европейски средства заради нарушения при изпълнението на проекти, тя отговори, че подобно развитие е неприемливо за държавата. „Това може да се избегне със съвместните усилия на гражданите, управляващите и на журналистите, които трябва да имат свобода. Необходимо е да има усилия и от страна на Брюксел, на съответните контролни органи. Смятам, че тези съвместни усилия, ако действително има сериозна работа, ще предотвратят това да се стигне до връщане на средства. Ако все пак то стане факт, сумите трябва да се върнат от тези, които са ги откраднали. Защото България има проблем не с корупцията, а с грабежа, огромния грабеж“, коментира Елена Йончева.

Като пример тя посочи последния доклад на Европейската комисия от февруари тази година, в който се изтъква, че над 2/3 от сигналите за корупция на „видни политически личности“ не се разследват.

„Нали не смятаме, че се започва и завършва с Цветан Цветанов и Делян Добрев. Не! Става дума за цялата тази политическа класа, която ни управлява 10 години, и която усвоява тези фондове. Нека те да ги връщат“, допълни водачът на листата на БСП за европизборите.

Йончева подчерта, че само преди ден е излязло решението на съда, с което тя е осъдила премиера.

„След като е осъден за лъжа и на втора инстанция, премиерът Бойко Борисов трябва да подаде оставка. Още при повдигане на първото обвинение срещу него, преди две години, отправих призив ако то се окаже вярно, той да се откаже от поста си. Знаете, че вчера /б.а.9 април/ аз успях да го осъдя на втора инстанция за лъжа. Смятам, че това показва, че в България справедливост може да има, макар и трудно. Ако той има чест и достойнство смятам, че трябва да подаде оставка като министър-председател, защото цяла една предизборна кампания 2017-та година, премина под тази негова лъжа. Мисля, че няма българин, който да иска имаме министър-председател, съдебно доказан лъжец“, категорична е Йончева.

Според нея оставката на Делян Добрев е „бягство от отговорност“, защото той остава в ГЕРБ и ще се занимава с подготовката на изборите. По думите на Йончева по същия начин, постъпва и Цветан Цветанов, който ще концентрира всичките си усилия в предизборната кампания.

„Така постъпват в ГЕРБ. Те смятат, че всеки скандал може да бъде потулен като се свалят съответните лица от телевизионния екрана за известно време и когато утихне скандала те отново се връщат по някакъв начин“, каза Елена Йончева.

Тя подчерта, че оставките от последните дни вероятно ще доведат до „Борисов гейт“, който ще докаже корупция в много по-големи размери на много високи нива в държавата.

„Левицата ще победи на тези избори, в това няма спор. Но е необходимо да се създадат условия и да се започнат такива промени, че България да победи“, добави Йончева.

Тя коментира, че това ще се случи когато прокуратурата започне да работи и медиите получат необходимата свобода, за да са „четвърта власт“. Според Йончева отстраняването на ГЕРБ от властта ще доведе до съживяване на десницата, в която има почтени и достойни хора, което пък ще е полезно и за левицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика