Йончева: Установихме чудовищни закононарушения в Дивотино

Кметът на селото заявил, че фирма, свързана с Христо Ковачки, унищожава земеделската земя в района

Установихме чудовищни закононарушения в Дивотино. Това каза говорителят на ПГ„БСП за България“ и водач на листата на левицата Елена Йончева преди да внесе искане за информация в Министерство на енергетиката.

„Тук сме, за да поискаме повече информация за поредната проява на мафиотската държава. Правителството на Бойко Борисов нарушава закона, облагодетелства определени фирми, които буквално унищожават българската земеделска земя. В събота посетихме село Дивотино, Пернишко. Кметът на селото ни каза, че фирма, свързана с г-н Христо Ковачки, унищожава земеделската земя в района. Хората от село Дивотино отиват към своите ниви и буквално установяват, че нивите ги няма. Просто са изчезнали. Става дума за около 200 дка обработваема земеделска земя. Ние извършихме проверка“, заяви Йончева.

По думите й концесията на фирмата там е изтекла на 13 август 2014 г. „Според жителите на селото обаче дейността на фирмата не е прекратена. Добивът се извършвал според жителите на селото година след това. На практика незаконно е извършван добив в продължение на година и половина“, подчерта говорителят на БСП. Тя обърна внимание, че на 1 март 2016 г. концесията е подновена, но със задна дата. „Нещо, което противоречи на всякаква правна логика. Нещо повече - Министерски съвет на своето последно заседание по време на правителството на „Борисов“ 2 прехвърля правата на старата фирма към нова. Според кмета на село Дивотино, отново новата фирма е свързана с г-н Христо Ковачки“, каза още Йончева и уточни, че новата фирма е с капитал 2 лв. „Това, което е най-скандално, че прехвърлянето на правата на новата фирма става без конкурс“, допълни още водачът на листата на „БСП за България“ за евровота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика