Йоргос Катрунгалос - Юристът комунист

За Йоргос Катрунгалос знаем, че е известен юрист и заклет комунист. Като социален министър, през 2016 г. въведе Закон за увеличение с 28% на данъците, 26% осигурителните вноски и 1-4% (в зависимост от дохода) на солидарния данък за бедните, с което общото облагане удари 52-55%. От всеки 100 евро, които изкарват гърците, 55 отиват в държавата. Същият закон увеличи пенсионната възраст до 67 г. и замрази всяко увеличение на пенсии до 2022 г.

Йоргос Катрунгалос е изтъкнат юрист. Произходът му е от област Месиния и по-точно от Фараклада, район Трифилия. Женен е за Ирида Адамопулу от съседното село Амбелофито. Имат две дъщери. Хлои и Авги.

Завършил е Юридическия факултет на Атинския университет (1985), Публично право (1986) и доктор в Парижкия университет (заглавие на дисертацията - Кризата при узаконяване на гръцката държавна администрация, оценка отличен). Завършил е Международната академия по конституционно право и следдипломен курс на обучение за Европейската интеграция на Атинския университет. Следва право и в Сорбоната.

В студентските си години е секретар на Управителния съвет на Студентската организация на Юридическия Факултет на Атинския университет и председател на гръцката студентска организация в Париж. Владее английски, френски и немски език.

Участвал е като експерт в процедурата за създаване на Албанската конституция, както и в други страни на Азия и Източна Европа. Представител на Гърция в Третата комисия (за правата) на ООН и член на консултативния комитет на Външното министерство за създаването на проекта за Конституцията на ЕС. Член е на UNICEF, Съюза на гръцките конституционалисти и член -учредител на Комисията за счетоводен контрол на държавния дълг. Освен адвокатската си дейност, участва активно в масовите движения против меморандума. Работил е като изследовател в гръцки институти и в чужбина. Преподавал е в много университети на Европа, САЩ и Индия. Автор на десетки книги на гръцки, френски и английски език. Засягат основно юридически въпроси, но и теми отнасящи се до социалната и икономическа политика.

Йоргос Катрунгалос започва своята политическа кариера като синдикалист на Гръцката комунистическа младеж през десетилетието на 1980 г. След това преминава към партия ПАСОК (Общогръцко социалистическо движение) в групата привърженици на Папандреу. По време на управлението на партията 1994-2004 г. е специален съветник в Министерството на образованието. Представител на страната (advisor) в комисията за правата на Общото събрание на ООН 2000-2003. Председател и изпълнителен директор на държавното дружество “Професионална квалификация” АД. Член на Експертната комисия за научна подкрепа на Външното министерство по време на преговорите свързани с Европейската конституция през 2003-2004 г.  В правителството на Папандреу изиграва решаваща роля в Министерството на образованието и през май 2010 г. става зам.-председател на Научноизследователски център по образование (КЕЕ).

След изборите на 25 януари прие поканата на Алексис Ципрас “като войник” на групата, както обича да казва. През март 2015 г. се вдигна шум около неговото име, тъй като бе обвинен, че неговата адвокатска кантора е поела дела, без да има право след като вече бе министър. Отговори, че става въпрос за машинации, които се представят пред обществеността в кризисни моменти за страната. В този период преговорите на Алексис Ципрас и на финансовите експерти със заемодателите бяха ежедневна тема.

Избран е за депутат на СИРИЗА по време на евроизборите през 2014 г., а за депутат на СИРИЗА в изборите през септември 2015 г. Преди това е зам.-министър на административната реформа, след което министър на труда и социалното осигуряване на първото правителство на Алексис Ципрас, като извън-парламентарист. Става отново министър на труда и социалното осигуряване в новото правителство на Алексис Ципрас през септември 2015 г.

 

Мрази охраната

Роденият в Атина през 1963 г., Йоргос Катрунгалос и настоящ външен министър на Гърция не е обикновен министър. Отказва се от лична охрана като социален министър и разпорежда да се отдалечи полицейският патрул, намиращ се постоянно пред министерството. Нарежда да се премахнат и решетките от входа на министерството, поставяни по време на демонстрации, за да предпазват от яйцата и киселите млека хвърляни от разярената тълпа. „За какво ми трябва полицейската охрана? Когато усетя, че ще ми дойде кисело мляко, ще си подам оставка. Това значи, че народът не ме иска вече”, казва министър Катрунгалос.

 

За него

Да продължи налагането на нов дух на Балканите

Поздравявам Йоргос за номинацията му за титуляр на поста външен министър. Надявам се да продължи политиката на налагане на нов дух на Балканите - честен и открит диалог със съседите, решаване на всички въпроси в диалог, за да работим в името на гражданите на нашите две приятелски държави.

Екатерина Захариева, външен министър на Република България

 

Изпращам му най-топли поздравления

“Най-топли поздравления за Йоргос Катроугалос за неговата новоизбрана роля на външен министър на Гърция”, написа американският посланик в Атина Джефри Паят в съобщение в социалната мрежа “Туитър”. Постът бе последван от снимка на Катругалос с американския държавен секретар Майк Помпейо, с когото той се срещна на последния Стратегически диалог между Гърция и САЩ, проведен във Вашингтон през декември 2018 г.

Американският посланик в Атина Джефри Паят

 

Предстоят ни преговори по кипърския проблем

В телефонен разговор те обсъдиха практическото прилагане на договореното на неотдавнашната среща на Алексис Ципрас с Тайип Ердоган в Турция. Сред тях е планирането на подготвителните консултации между двамата външни министри за възможно най-добра подготовка на следващия кръг от преговори по кипърския проблем.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети