Йордания: Ще намалеят ли изнасилванията?

Сватбите между жертви и насилници ще спрат

Срамният член 308 отива в историята

Ако мъж изнасили жена и след това u предложи брак, престъпление няма. Така е в много арабски страни. Йордания обаче извади този текст от НК.

Тази крачка отдавна се чакаше?- и ето, че йорданското правителство най-сетне я направи, отменяйки печално известния член 308, който допускаше безнаказани изнасилвания. Ако семейството на озлочестената жена е съгласно насилникът да се ожени за нея, бракът е брак, независимо от нежеланието на булката, гласеше скандалната разпоредба. Тъкмо в резултат от това законодателно решение, броят на изнасилванията в Йордания е твърде висок. Ето защо парламентът все пак реши да го промени.

Решението на йорданските депутати дойде само седмица, след като колегите в Тунис отмениха този текст. И в двата случая имаше бурни дискусии между политиците и представителите на гражданското общество, стигащи понякога до публични свади.

В Тунис с новия закон беше променена и възрастта, на която младите жени имат право да се омъжват. Досега тя беше 13 години, а след промяната стана 16. Законът има историческо значение, каза туниската министърка на семейството, жените и децата Назиха Лаабиди. Според нея, той защитава достойнството както на жените, така и на мъжете.

Новият закон в Йордания е плод на дългогодишните борби за правата на жените, смята тамошната активистка на женското движение Амал Атраш. Тя обаче добавя, че законът има и слабости. Той не казва нищо за онези жени, които забременяват от изнасилване и не задължава изнасилвача да плаща издръжка. Атраш все пак се надява, че сега броят на изнасилванията ще намалее. Редица високопоставени политици приветстват промяната и се надяват надеждата да се оправдае. Премиерът Хани Мулки казва, че законът задължава правителството да укрепи семейството като основен елемент на обществото и дава своя принос за повече справедливост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения