Йорданка Фандъкова: Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа

Йорданка Фандъкова

Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията на тема “Educate to create” – от дигитални ползватели към дигитални създатели в София Тех парк. „За мен днес се открива едно от най-важните събития по време на Европредседателството.

Резултатът от тази конференция очакваме да бъде много важен - изготвяне на призив за действие от София, който се надяваме да начертае конкретни стъпки и да даде тласък на дигиталното образование, както в България, така и в цяла Европа“ каза още тя. „За всички нас, които сме тук, съм убедена, че качественото образование е ключов фактор за развитието на икономиката. Модерно образование и иновации – това е шансът на България, това е шансът на Европа. Този шанс е днес, утре ще бъде късно – време е да действаме. Искам да поздравя българското правителство и Министерството на образованието и науката с много активните реформи, които провеждат в момента в българското образование.

Резултатът в образованието, както знаем, за съжаление не идва утре, той ще дойде много по-късно, но усилията си заслужават“ допълни още Фандъкова. „Вчера г-н Вълчев внесе, а Министерски съвет прие над 11 програми за модернизация на българското образование. Това е начинът, но най-важни са инвестициите в учителите и обучението им. Ако искаме да имаме създатели днес или утре, ние трябва да имаме учители създатели. Нека първо да си пожелаем всички учители да бъдат дигитални ползватели, което все още не е факт, но да мислим и по-смело, да привличаме млади учители, да привличаме не само учители с дигитални умения, а и създатели“ каза още кметът на Столична Община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България