Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът - омраза и конфликти

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител. А четмото и писмото са българското верую. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

"Празникът на буквите е празникът на нашата сила. А тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знаенето, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. Затова и днес, когато празнуваме думите, да помним - че празнуваме и смисъла; че невежеството ражда заблуди и страх, а страхът - омраза и конфликти", подчерта Фандъкова.

В днешното забързано време, в което търсим отговорите на всички въпроси в компютъра и телефона си, нека отделяме по малко време от общуването с нашите деца за книгите, призова тя.

"Тези хартиени съкровищници отварят вратите на въображението. Те не дават бързи отговори. А ни карат да се помъчим, да поупорстваме, да потърсим смисъла. И част от тяхната магия е, че не дават всичко на готово, а ни привличат като съучастници в неспирния стремеж към знанието", каза кметът на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България