Йорданка Фандъкова: Поречието на река Искър, минаващо през Столична община, не беше почиствано от 50 години

Поречието на река Искър, минаващо през територията на Столична община, не беше почиствано от почти 50 години. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изпълнението по почистването на река Искър.

„Една от най-важните дейности по превенция срещу наводнения, която не се вижда много, но е изключително важна, това е почистването на речните корита. Всяка година почистваме между 50 и над 100 км речни корита в различни реки на територията на Столична община. Най-голямата грижа досега беше река Искър, защото поречието й, което минава през територията на Столична община, не беше почиствано от почти 50 години. Трудно направихме проектите, съгласуванията и всъщност участъкът от 5 км започнахме да почистваме тази година. Изпълнителите са на финала“, коментира Фандъкова.

По думите й по договор почистването трябва да приключи до 10 октомври, но е получила уверение, че до 20 септември ще бъде приключено. „Получава се наистина много добре, но оттук нататък е много важно как ще се пази. Разбрахме от изпълнителите, че много софиянци и жители на район „Кремиковци“ идват тук събота и неделя, както и много рибари. Затова призовавам всички граждани на София, фирмите, които изпълняват обекти, да не си позволяват да изхвърлят строителните отпадъци тук, поради простата причина, че това е за всички. Стане ли бедствие, след това се чудим защо се получават такива неща“, допълни кметът на София.

Според Йорданка Фандъкова при една така добре изчистена река, оттук нататък не трябва хората да си позволяват да я затлачват. „Вече природата си казва своето – падат клони и дървета, но ние ще продължим почистването“, увери столичният кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България