Йорданка Фандъкова: 1,257 млрд. лв. е размерът за проекта на бюджет на Столична община за 2017 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според последното изследване на института за пазарна икономика София е единственият български град, който успя да излезе от икономическата криза, да преодолее последиците от нея и да привлича инвеститори. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на семинара „Проект за бюджет на Столична община за 2017 година“ в Правец.

„През всички тези години не допуснахме да се увеличават местните данъци и основни такси в града в години на криза и това се отбелязва като добър подход“, посочи тя. „Заложихме на строга финансова дисциплина и в същото време на много сериозно инвестиции в инфраструктура във всички сектори“, заяви Йорданка Фандъкова.

„В последните години София успя да влезе в много престижни международни и национални класации за икономическо развитие и добър бизнес климат“, коментира тя. По думите й хората в София остават и идват, за да търсят и намират добра работа, образование, здравеопазване и богат културен живот. Кметът уточни, че принос за това безспорно има политиката на СО.

„Инвестирахме огромни средства в строителството и цялостното възстановяване на базовата инфраструктура, както транспортна, така и екологична, образователна, културна“, обясни Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Според нея в годините на криза Столична община е била най-големият инвеститор в града и това е помогнало на бизнеса да продължи да работи и да осигурява работни места. „Над 3 млрд. лева бяха инвестициите от първия програмен период, безвъзмездните бяха 2 млрд. лева, 1 млрд. успяхме да осигурим благодарение на строгата финансова дисциплина на общината“, подчерта кметът на София. „Пред нас стои задачата да защитим финансирането на проектите на София от втория програмен период“, каза още Йорданка Фандъкова.

Общият размер на проекта за бюджет на Столична община за 2017 г. е 1,257 млрд. лв. Това каза още кметът на София Йорданка Фандъкова. „През 2017 година залагаме двойно повече средства за междублокови пространства - от 4 млн. лева предлагаме увеличение на 8 млн. лева“, посочи тя.

„Запазваме с известно увеличение средствата за изграждане на поддръжка и ремонт на уличната мрежа. Предлагаме 34,6 млн. лева за изпълнение на тази задача“, обясни кметът. „От 2012 година имаме устойчива тенденция за по-добра събираемост на данъците, на данъка от недвижими имоти. Благодарение на свързването на електронна система с Министерството на транспорта от 2013 година досега сме увеличили с ¼ събираемостта на данъка върху МПС“, уточни Йорданка Фандъкова. „Планираме собствени приходи в размер на 612,5 млн. лева, залагаме 18 млн. лева повече данъчни приходи“, посочи кметът и допълни, че общият размер на капиталовата програма е 397 млн. лева, като от тях средствата от оперативните програми, които вече са да защитени са 275 млн. лева

През 2017 година запазваме нивата на местните данъци и такси, не предлагаме промяна, продължаваме политиката си в инвестиции, в мерки за подобряване на транспортната и образователната инфраструктура, както и в цялостното подобряване на качеството на живот чрез модернизация на градския транспорт, развитие на метромрежата, инвестиции в паркове и в екологична сигурност. Това каза още кметът на София Йорданка Фандъкова по време на семинара в Правец.

„Всички инвестиции за следващата година продължаваме да подчиняваме на нашата основна визия за развитие на София като зелен и иновативен град“, обясни тя. „София произвежда около 40% от брутния вътрешен продукт на България и привлича половината от инвестициите в страната“, подчерта Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че и през 2017 година ще бъдат запазени големите устойчиви приоритети-транспортна инфраструктура, модерен транспорт, екология, образование и сигурност. „В ключовите приоритети развиваме новите акценти-ремонти и изграждане на квартални улици, реконструкция на междублокови пространства и развитие на веломрежата в града“, каза още тя.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България