Йорданка Фандъкова: Столична община ще задължи собственика на сградата на Царските конюшни да я възстанови в автентичния й вид

Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители от „Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район „Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния й вид. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Столична община с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност „Център - Зона А” запазва сградите на Царските конюшни. При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им.В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че „в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство”. Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита „от национално значение”. Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. „Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. „Шести септември”, на бул. „Васил Левски” и на бул. „Цариградско шосе”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България