Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга

Йорданка Фандъкова. Снимка: Архив

Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

ЧЕЗ е стратегическо дружество и е важно да има гаранция за качествена услуга на хората. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БТВ.

Тя поясни, че Столична община няма нищо общо със сделката. „За двумилионна София е изключително важно да имаме гаранция, че ще има качествена услуга за хората“, коментира Фандъкова. По думите й това е един от начините за алтернативно и по-чисто отопление.

„Винаги призоваваме хората, когато има превишение на нивата на фини прахови частици да използват електричество, а не дърва и въглища“, поясни кметът. По думите й ЧЕЗ е стратегическо дружество. „Надявам се, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се гарантира, че то ще бъде в професионални ръце и ще може да се управлява така, че да не подлага на риск никого и по никакво време електроснадбдяването на София“, коментира Фандъкова.

На въпрос дали по отношение на мръсния въздух София е един малък Пекин, Фандъкова заяви: „Много сме далече от това. По-скоро страховете са ни големи. Трябва всички заедно да разберем, че за да можем да се справим с това предизвикателство, трябва да положим усилия и да променим част от навиците си, начина си на живот“.

Тя обърна внимание, че Столична община работи през последните години доста сериозно за чистотата на въздуха.

Кметът даде и личен пример, че в дните, в които замърсяването е над допустимите норми, тя пътува с градския транспорт. „Това е важно, защото няма как хората да повярват на призивите ми, ако не го правя”, категорична е Фандъкова.

В момента Столична община подготвя и мобилно приложение, в което граждани ще могат да следят в реално време замърсяването на въздуха.

Фандъкова коментира, че благодарение на пилотен проект постепенно ще се подменят печки на твърдо гориво с такива на екопелети, които са по-щадящи за околната среда.

По повод новата мярка „зелен билет”, която беше въведена веднъж в столицата, Фандъкова добави, че трябва да има инвестиции и разходи в борбата за по-чист въздух.

„Заложили сме в проекта за новата наредба и безплатен градски транспорт, разбира се това е при положение, че се промени нормативната уредба на национално ниво”, допълни Фандъкова.

От друга страна кметът е категоричен, че мерките зелен и бял билет ще бъдат съпроводени с рестриктивни мерки и за автомобилите – „само със стимули не може, ще трябва и с ограничения”.

„Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ”, заяви столичният кмет. Този коментар тя направи по повод призив на премиера Бойко Борисов от преди дни да се повиши цената на „Синята зона”.

По думите ѝ въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с повишено замърсяване на въздуха е много трудно към този момент, поради което общинският съвет на столицата се е отказал от мярката.

Друго предложение за справяне със замърсяването в столицата беше да се ограничи движението на автомобили в идеалния център на града, както и да се забрани въобще влизането им.

„Всички европейски градове, които го правят, го правят постепенно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския транспорт”, коментира Фандъкова.

 

Тя бе категорична, че с новите мерки за прием в детските градини процесът ще се олекоти и ще бъде по-честен спрямо всички.

По повод скандалът с детската градина в Горна Баня, Фандъкова коментира, че проверката на Ботьо Ботев е приключила.

„Случаят е препратен към компетентните органи в лицето на МВР и прокуратурата, защото там бяха открити изключително сериозни финансови нарушения. Ние не допускаме нарушения нито на записванията, нито на финансови”, категорична е Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България