Йорданка Фандъкова: 23 станции отчитат в реално време нивата на реките

23 станции отчитат в реално време нивата на реките. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на представянето на нова система за следене на нивата на реките в Столична община, цитирана от „Фокус“. "Проектът за следене на нивата на реките в реално време се финансира от Министерството на образованието на Република Германия", обясни Фандъкова. По думите ѝ той е иновативен не само за България, а и за Европа.

Фандъкова поясни, че Столична община ще сключи договор с БАН, така че те да могат безвъзмездно да използват данните от системата за свои научни разработки, а от друга страна да помагат за вземането на правилни решения, които са научно обосновани за грижата за града. „Проектът е за изграждане на информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране на наводнения на територията на Столична община“, поясни тя. По проекта със съфинансиране участват и две немски компании.

По думите ѝ Федералното министерство на Р Германия поема 70% от разходите за проекта – около 1 млн. лева или 517 хил. евро. „30% от разходите се поемат от единия от партньорите на проекта“, каза кметът. „Резултатът от тази система е първо, че е създаден хидроложки модел. Работи се с 4 от най-големите реки в София – Драгалевска, Суходолска, Перловска и Владайска“, поясни Йорданка Фандъкова.

„В момента работят 23 станции, които отчитат в реално време покачването или съответно понижаването на нивата на водата. Освен 23 станции имаме и 8 точки на критични места, за които получаваме също информация. Това са рисковите точки, които са подадени от нас, като места, на които вече са се случвали сериозни рискови показчвания на нивата на реките", каза Фандъкова. По думите ѝ в системата са подадени критичните нива, при достигането на които тя ще бъде алармирана. „Съответно ние да получим тази информация и да предприемем съответните действия“, каза още кметът. „Тази информация ние можем да получим по телефоните си, чрез интернет в реално време“, добави тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини