Йорданка Фандъкова: 97 участъка от общо 250 речни корита в София са почистени

Снимка: Денислав Стойчев

97 участъка от общо 250 речни корита в София са почистени до този момент. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери почистването на река Слатинска в кв. „Сухата река”, предаде БГНЕС.

Фандъкова каза, че речните корита се почистват планово и аварийно с цел да не се допуска завиряване и наводнения преди настъпването на зимния сезон.

„Над 1.5 млн. лева е заделила тази година столичната община от бюджета си за поддържането на речните корита. До края на сезона ще почистим още 6 участъка. Кандидатствали сме отново в междуведомствената комисия за почистването на около 60 участъка, но всяка година заделяме средства от бюджета на общината, за да осигурим проводимостта на реките. Също така следим и нивата на общинските язовири. Почистването на оттоците е задължение на почистващите фирми”, обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че е изградена система за мониторинг на речните нива и уточни, че в 23 участъка са поставени датчици, което им позволява да реагират бързо, дори и при кризисна ситуация.

Кметът каза, че е голям проблем, че хората продължават да изхвърлят отпадъците в реките и деретата, с което създават предпоставки за наводнения. Фандъкова подчерта, че отговорността за състоянието на речните корита в София е на всички – и на общинските власти, и на гражданите, и призова да не работим срещу нас, а всички заедно да се включат в превенцията срещу наводнения. Тя призова хората да не изхвърлят отпадъците си в реките. В отговор на въпрос на БГНЕС дали не може да се засили контролът върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в реките и да се налагат санкции, столичният кмет заяви, че това не може да се случи, защото общината няма възможност да увеличи числеността на инспекторите, нито да постави видеонаблюдение по протежението на реките в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България