Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност: Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите

Кои са най-големите заплахи за световния мир? Грози ли ни нова надпревара във въоръжаването между големите сили? Трябва ли да плащаме повече пари за НАТО? Всички тези теми бяха дискутирани в края на миналата седмица в Мюнхен, където се проведе 55-тото издание на Международната конференция по сигурността.

"Мотото на събирането беше "Глобалният пъзел. Има ли кой за подреди парчетата". Общото чувство на конференцията беше, че светът минава от един период в друг период, за съжаление в по-голяма нестабилност. Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите си и усещането, че няма кой да се справи с регионалните кризи, няма кой да поведе решаването на такива въпроси като разоръжаването, изкуствения интелект, регионални и всякакви други кризи, защото, както виждаме, и Балканите са в една ситуация на нестабилност. Имаме нестабилност в Северна Африка, проблемен е регионът на Близкия Изток - всичко това е един огромен куп въпроси и като че ли няма кой да поведе световната общност към нейното решаване", това каза пред БНТ Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност.

Той отбеляза, че на форума в Мюнхен участниците са говорили за едни и същи неща, но от различна гледна точка и е интересно да се съпоставят изказванията на Пенс и Ангела Меркел.

" Пенс говори за това, че трябва да се инвестира повече пари в отбраната, докато Ангела Меркел на практика го репликира, че парите в сигурността не са само парите в отбрана. Това е изграждане на зони на стабилност, подкрепа на държавите да могат да решават своите проблеми", коментира Божилов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България