Йордан Мичев, журналист в Лондон: Българите зад граница ще са основен фактор във всички следващи избори

Нинова направи много хитър ход и прескочи Първанов, за да заложи на генерал Радев

- Г-н Мичев, като дългогодишен наблюдател на политическите процеси в България, как оценявате предизборната кампания и резултатите от първия тур на вота за президентските избори у нас?

- Резултатите за мен са очаквани и неочаквани. Очаквани дотолкова, доколкото се знаеше предварително, че ще има сериозен наказателен вот срещу управляващите. Много хора се чувстват излъгани в надеждите си, че ГЕРБ ще въздаде справедливост, че ще има реформи в ключови сфери като правосъдието, здравеопазването, образованието. Да, има имитация на такива реформи, но това по никакъв начин не спомага тези важни сфери да функционират в интерес на гражданите. От тази гледна точка всичко е ясно.

- Различното е...

- Резултатът от първия тур е и изненада, защото един генерал, непознат на масовата публика у нас допреди 3-4 месеца сериозен професионалист, но в сфера, на която по обясними причини не са дава много гласност, изведнъж беше изстрелян в публичното пространство. Напомням ви, че изначално генерал Румен Радев беше предложен от Георги Първанов като възможна обединителна фигура за левицата. След това бившият президент постави условия, които бяха абсолютно неприемливи за БСП, като задължителни квоти за избираеми места за АБВ в листите на следващите парламентарни избори при един по-широк ляв формат. И други искания, крайно неприемливи за БСП, защото двете партии имат много по-различно влияние в обществото и са несъизмерими. Оттам Корнелия Нинова направи един много хитър ход и успя да прескочи Първанов и директно да заложи на генерал Радев. Това беше изключително рисков ход, защото месец преди това БСП водеше сериозна вътрешна кампания за номиниране на свой кандидат за президент. В последния момент им се спуска човек, когото те на практика на познават и трябва да опознават в движение. Признавам, че не очаквах толкова висок резултат от генерал Румен Радев. Не очаквах да обедини около себе си не само твърдия електорат на БСП, но и голяма част от периферията.

- В този контекст, има ли основание БСП да си приписва победа с резултатите на генерал Румен Радев?

- БСП има основания да си приписва голяма част от победата, защото без БСП генерал Радев нямаше да има политическа легитимност. Нямаше да има кой да го представи пред обществеността; да го промотира, ако искате да използваме по-модерен термин. Без БСП е илюзия да смятаме, че генерал Радев би бил какъвто и да е шанс като кандидат на друга лява партия или като независим. Аз лично мога да кажа от лични наблюдения - видях хора, които от дълги години се бяха отдръпнали от БСП, които не бяха съгласни нито с политиката на Сергей Станишев, нито на Михаил Миков...

- Генерал Румен Радев заяви на пресконференцията след първия тур, че за него са гласували хора, които дори изпитват отвращение към БСП.

- Има и такъм момент. Аз останах с впечатлението, че хора, които отдавна са се отдръпнали от партията и са били нейни членове, изведнъж като че ли им премига „червената лампичка” да подкрепят генерал Радев и се включиха много активно в кампанията му. И не говорим за случайни хора, а за такива с обществено влияние - журналисти, общественици, хора на изкуството; хора отдръпнали се от БСП предимно по времето на Станишев. Така че това е за мен най-голямата изненада от представянето на генерал Радев. Трудно е за вярване как за няколко месеца той успя да обедини около себе си представители на толкова различни прослойки. Факт е, че близо 15% от избирателите на Реформаторския блок са гласували за него, което е иначе практически немислимо.

- Предстои втори тур на президентските избори. Много се изговори дали и как една победа на генерал Радев може да повлияе на политическия баланс в България след това. Ще се търси ли оставка на правителството от т.нар. опозиция, има ли рискове за политическата стабилност и какви са вашите очаквания?

-Аз не съм много сигурен, че победата на генерал Радев на втория тур е сто процента сигурна. Оставам си едно наум, защото добре познаваме технологиите на Цветан Цветанов по правене на избори, броене на гласове и попълване на протоколи ...

Но да бъдем честни, в българския политически живот генерал Радев е феномен - човек, който избягва да се явява по телевизията, да си служи с медийни сензации, се оказва правилната тактика. За което поздравявам БСП, които направиха много силна кампания. Без изхвърляния, без фойерверки, директно по темата. Явно са сменили съветниците си.

Що се отнася до моите прогнози - при победа на генерал Радев не виждам друг възможен ход на Бойко Борисов освен оставка. Защото първо ясно се вижда, че една година след пълния триумф на ГЕРБ на местните избори те нямат възможността да преглътнат огромната хапка. Преядоха с власт. За една година извършиха пълни безумия и се замозабравиха във властта, плувайки в собствения си сос.

- Във всяка една посока, би казал човек.

- Точно така. И имам предвид безумия както във външнополитически план - връзките ни с Турция, с Русия, скандала около кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, отношенията ни с ЕС по въпросите за миграцията и бежанците. Сделки се сключват в самия ЕС, по последния въпрос, който е крайно чувствителен за България. Дори не си представям как политик като Борисов, натрупал опит последните десет години, може да си позволи подобни грешки по тази чувствителна тема. Имам предвид незаконната миграция, състоянието на южните ни граници, които са като разграден двор и от години не успяваме да укрепим. Унгарците за два месеца направиха техните непромокаеми. В продължение на една година се предприемат ходове, които водят до голямо недоволство на гражданите. Полезният ход за Борисов би бил възможно най-бързо да подаде оставка, колкото е възможно по-бързо да се избере служебен кабинет. В ситуация с изтичането на мандата на действащия президент през януари следващата година рискуваме да се създаде за кратко конституционен казус, който е лесно разрешим с широк политически консенсус. И колкото възможно по-бързо след това трябва свикване на предсрочни парламентарни избори. И това е в интерес на Борисов. Защото ГЕРБ иначе ще губи подкрепа и гласове с всеки един ден.

- Според вас назначаването на предсрочни парламентарни избори в следващите седмици или месеци би било най-вече в интерес на ГЕРБ?

- Възможно най-бързо, за да могат да спасят останките от доверието на избирателите. Няма как да оцелее това правителство след тези избори. Коалиционният им партньор - Реформаторският блок, на практика се разпадна. Патриотите без изненада за мен се представиха много добре на тези избори. За мен не беше изненада силният резултат на Каракачанов. И най-вероятно ще притиснат Борисов, за да „осребрят” подкрепата си. Реално погледнато министър-председателят няма полезен ход, с който да оцелее на власт.

- Или да запази лице като политик?

- Особено. Издигането на кандидатурата на Цецка Цачева беше непремерен политически ход, защото беше предварително ясно, че е предложение, което няма как да се хареса на мнозинството от българите. И това не засяга просто личните й характеристики или интелектуалния й капацитет, а най-вече ниския авторитет на институцията Народно събрание, на която тя е председател толкова дълго време. Хората знаят, че Цачева е марионетка на Борисов. Тя не е човек, който изразява и защитава собствено мнение ясно пред хората, без това да минава през санкцията на Борисов. Тя не може да е независим президент.

- На какво определение отговаря изразът „независим президент” на България?

- Убеден съм, че българите искаме един и същи президент. Който да е представителен; да е активен във външната политика; да не вкарва страната в излишни напрежения с Русия, докато запазва курс към НАТО и ЕС. Но подчертавам, не просто като изпълнител на директиви от НАТО, ЕС или някой друг, а като суверенен играч във вземането на решения в двете организации, в които членуваме. Не става въпрос само Германия и Франция да му диктуват какви решения да взема, а човек, който да отстоява националния интерес на тази голяма кръгла маса в Брюксел. Такъв президент се търси. Човек, който да отговаря на търсения „върховен главнокомандващ на армията”, защото в националните въоръжени сили проблемите не опират само до модернизирането на армията, но и до огромния недостиг на кадри в армията - близо една трета от квотите за кадрови военнослужещи остават незаети в момента. Има и огромна деморализация в армията, която е фундаментална институция за нашето историческо съществуване. Особено в контекста на огромния имигрантски натиск към границата ни. Армията трябва да има съвсем друга роля от досегашната си. Въоръжените сили и държавата ни трябва да имат нова военна доктрина. Защото ситуацията, особено във външнополитически план, се е променила драстично от последния път, когато България определяше отбранителните си приоритети. Ако не ме лъже паметта, беше по времето на президента Георги Първанов. И подобен документ се нуждае от много сериозна промяна, защото ситуацията в Близкия изток, и в частност Турция, която ни е непосредствен съсед, в Северна Африка ще остане крайно нестабилна за години, години напред. Армията трябва да има национална доктрина.

- Държавата не по-малко трябва да следва подобен план - къде иска да бъде тя, населението й и какви ценности ще изповядва през 2020-а , 2030-а, 2050-а...

- Да, да, точно така. Хората искат такъв президент и генерал Румен Радев най-много отговаря на тези изисквания.

- Да засегнем все пак и изборите зад граница, и в частност референдума. Вие пребивавате трайно във Великобритания, където победител на първи тур е генерал Радев - какви са настроенията при вас?

- Генерал Радев спечели много гласове във Великобритания, което ме учуди изключително много, защото кандидатите на българската левица никога не са имали сериозно влияние в която и да е страна от Западна Европа, дори и да са проевропейски настроени политици като Станишев или Ивайло Калфин. Но ето - 21% от всички действителни гласове във Великобритания са подадени за генерал Румен Радев, 16 на сто за Трайчо Трайков, 15% за Цецка Цачева - това говори, че генерал Радев не се разглежда само като „червен генерал”, а като обединител на нацията, и то от хора, които не са традиционни леви избиратели.

- А референдумът?

- Рекордно висока избирателна активност е отчетена във Великобритания, при положение че много хора не успяха да гласуват. Аз дадох гласа си в Саутхемптън, което е провинцията, за 40 минути. В Лондон избирателите са стояли по четири часа на опашка и много хора не успяха да гласуват. Това говори, че имаме нужда от сериозен дебат как ще гласуват българите зад граница. Защото в следващите години, на каквито и избори да трябва да гласуват, те ще бъдат изключително сериозен фактор. И не само като тежест на гласовете, но и като влияние на участието, на позициите, които се заемат и по време на кампанията, и на изборния ден. И все повече българските общности зад граница ще се търсят от политическите партии, за да утвърждават влиянието си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта