Йотова към българи в централата на „Майкрософт“ в Сиатъл: Страната ни не ви познава и не използваме достатъчно вашия огромен потенциал

С българи, заемащи ръководни позиции в „Майкрософт“, се срещна вицепрезидентът Илияна Йотова в централата на компанията в Сиатъл. В централата работят около 100 българи. Сънародниците ни, макар и далеч от родината, се интересуват от политиките, които провежда българското правителство в различни сфери. Широк диапазон от въпроси те отправиха към Илияна Йотова – от здравеопазване и образование до развитието на информационните технологии. Това съобщиха от пресслужбата на "Дондуков 2".

„България не ви познава и не използваме достатъчно вашия огромен потенциал“, каза вицепрезидентът пред сънародниците ни. Те не са прекъснали контакта с Родината, затова подготвяната от Илияна Йотова интернет платформа за връзка на българите от цял свят помежду им и с България предизвика голям интерес.

Вицепрезидентът разказа за идеята на президента Румен Радев за създаването на Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, като негов център да бъде България. Тази идея Илияна Йотова представи и в разговора си с Ерик Хорвиц – вицепрезидент и ръководител на Научно-изследователския център на „Майкрософт“. „В добра позиция сте да развиете идеята“, заяви Хорвиц.

На срещата бяха обсъдени добрите традиции, които България има в сектора на информационните технологии. Ерик Хорвиц изтъкна високия професионализъм на работещите българи в Майкрософт. „Благодаря на Вашата държава, че ни даде тези хора“, отбеляза той.

Хорвиц е един от световно известните учени в областта на изкуствения интелект. Той представи пред вицепрезидента основните дейности на Научно-изследователския център на „Майкрософт“, свързани с изкуствения интелект и приложението му в сферата на здравеопазването. Изразено бе общото мнение, че развитието на изкуствения интелект не трябва да става за сметка на човешкия и да го измества.

Вицепрезидентът участва в демонстрация на най-новите технологии на „Майкрософт“ в областта на добавената и виртуалнa реалност, които ще бъдат много полезни в обучението на студенти по медицина.

Книга за живота и дейността на Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър, подари Илияна Йотова на Ерик Хорвиц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България