Йотова: Цачева залага на разделението на българите

Илияна Йотова

Поканих Манушев на дебат, още нямам отговор

„Спечелихме първия тур с честен разговор с хората, без колите на НСО и бодигардове. Отговаряхме на въпроси, които не са леки – от естествените страхове на хората за личната им сигурност, до националната сигурност на държавата. За това как да се преборим с бедността и мизерията, как да преодолеем демографската катастрофа и топящата се нация.“. Това заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова, издигната от ИК и подкрепена от БСП, в сутрешния блок на БНТ. Според нея всички тези проблеми могат да бъдат решени, ако президентът е личност, силен човек и водач, който може да намери диалог с всички български институции и с българските граждани. „Имаме огромна нужда като народ от единение. Това е един от уроците на тези избори и този, който го е научил, ще спечели“, каза още тя. 

Цачева залага на разделението на българите

„Като спечелим изборите, ще положим всички усилия за разбиването на каналджийските мрежи, защото те са доходен бизнес на гърба на държавата и за сметка на българските граждани“, подчерта Йотова. Според нея, нелегалната миграция се превърна в хроничен проблем, с който очевидно правителството не може да се справи. „нелегалните мигранти са нарушители на държавната ни граница, те не са бежанци и трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли“, каза още кандидатът за вицепрезидент и допълни, че трябва да се работи за подписване на споразумение с Турция, за да могат да бъдат връщани там. Това са част от сериозните проблеми, за които трябва да имат воля всички политици, а не „мухлясали текстове, идеологически различия, противопоставяне и омраза“. „На кого е нужно всичко това? Трябва да решаваме много проблеми заедно“, допълни Йотова. Вместо това кнандидатите на ГЕРБ залагат на ново противопоставяне. „В позицията на Цецка Цачева, разпространена вчера, се съдържа толкова много омраза. Само преди два дни издигна знамето на обединител на нацията. Очевидно й трябваха само 24 часа, за да падне тази маска“, коментира кандидатът за вицепрезидент. “Сега сме пред втория тур на президентските избори и не разбирам, защо така неистово се плашат хората с дестабилизация и предсрочни избори. Това са нормални практики във всяка една държава и демокрация. Това е ново заиграване със страховете на хората и няма нужда от това. Имаме тежки предизвикателства, с които трябва заедно да се справим“, заяви тя. 

Според нея във външната ни политика имаме нужда от добър диалог с всички страни, за да може България да се развива. „Ние сме убедени, че бъдещето на България е членството в ЕС. Но не просто членство, а трябва да бъдем активна част от формирането на европейска политика“, категорична е тя. Кандидатът за вицепрезидент определи като спекулация приказките за излизане от НАТО. „Това са приказки на хора, които нямат представа от международни отношения, договори и взаимоотношения между различните институции“, допълни тя. 

„Ген. Радев е достоен български офицер. Ако имаш нещо да се казваш, трябва да се влезеш в пряк диалог с него, защото другото е недостойно“, коментира Йотова по повод днешните изказвания на министъра на отбраната. Тя посочи и че е поканила кандидата за вицепрезидент на ГЕРБ Пламен Манушев на дебат, но до сега няма отговор. 

Илияна Йотова каза още, че много се спекулира с подкрепата на ДПС, но обърна внимание на фактите.

„Подкрепата на Цачева и Орешарски от Турция е над 7 хил. гласа, за нас е малко над 200 гласа“, посочи тя. „Нашата кампания е обърната към всички български граждани и им казваме какво предлагаме за националната сигурност и за всеки един от тях, как да се повишат доходите в България, какво да правим със здравеопазването и образованието“, каза още Йотова. Днес хората казват, че за да влезеш в болница се искат пръстов отпечатък, а границата се минава свободно. „За нас няма такъв тип кампания, каквато Местан направи за Цачева в Истанбул, Бурса и Анкара“, подчерта тя. 

Йотова благодари на всички български граждани за тяхната активност, за това, че са направили своя избор и са участвали в референдума. „Това е гражданско отношение към изборите в България. Отдавна не ни се беше случвало и това е добра тенденция. През целия ден срещах освободени хора по улиците, които бяха победили страха“, коментира Илияна Йотова. 

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика