Йотова: Ще предложа да се създаде асоциация на българските общности по света

Снимки: Пламен Стоименов

По-амбициозни трябва да сме за признаване на българско малцинство в Косово. Това каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по време на пресконференция за третата година от мандата си.

Вицепризидентът обърна внимание, че 2020 трябва да бъде година на единението на българите в България и с нашите сънародници зад граница. „Това е философия, която трябва да преминава през всичките ни действия, през всичките ни решения“, каза още Йотова.

Според нея вниманието ни трябва да бъде насочено в предстоящото преброяване в Албания. Вицепризидентът отчете, че българските дружества там трябва да са много активни, още повече, че има натиск българите там да се записват под друга националност.

Ще предложа асоциация на българските общности по света, заяви Йотова.

„Разчитам на останалите институции заедно да я изградим. Без помощта на изпълнителната и законодателната власт това не би било възможно. Това е мнението и на водещи български учени, дипломати, експерти, които участват в работата към обществения съвет към вицепрезидента.

Илияна Йотова посочи, че темата за сънародниците ни зад граница е нейна постоянна тема още от началото на мандата.

"В постоянен контакт сме с на 150 дружества на българи от 33 държави“, посочи вицепрезидентът.

По думите й, въпреки забавяне на темповете, тенденцията за напускане на българи от страната, е сериозна. „След три години съвместна работа с другите институции резултатите вече са налице. Темата за нашите сънародници присъства както в обществото, така и в политическата класа“, каза още Йотова.

Според нея националната солидарност не спира на границата. „Имаме един дом България и не можем да създаваме паралелни родини“, допълни още Йотова.

Вярвам, че навлизаме в десетилетието на промяната - ще бъдем успешни, ако спорим за бъдещето, както за миналото, заяви тя.

„2019 г. бе година на 30-годишната равносметка. Дали е приключил преходът или не, този анализ и тези разсъждения нека да оставим на анализаторите и политолозите. По-важното е, че нямаме необходимата крачка отвъд прехода. Ще бъдем успешни, ако спорим за бъдещето, така както спорим за миналото. Трябва да предоставим онези стимули на българите в България, които да ги задържат тук“, каза още президентът.

По думите й това са поискали хората в срещите в над 50 български градове и села. „Никой отвън не може да реши проблемите ни, никой не ни познава по-добре, затова съм противник на привнасянето и копирането на чужди модели“, каза още Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България