Кабалистът Гал Сасон, препоръчан от Мадона, пред „Труд“: Не търсете сродната душа в любовта, това е илюзия

Макар да се ползва със световна популярност, кабалистът и астролог Гал Сасон е скромен и лаконичен за успехите си. Споделя, че винаги с радост и удоволствие идва в България, с която го свързва и кръвна връзка, тук се чувства като у дома си, дори има български паспорт.

- Гал, вие изнесохте в София лекцията „В света на синхроничностите: знаци, символи и съвпадения“. Идеята на синхроничността е, че никоя среща в живота ни не е случайна.

- Да, всяка среща е съдбоносна. В древногръцката митология има една богиня, Ананке, която се счита за висша богиня на съдбата и нейното име се превежда като „необходимост“. Всичко, което ни се случва, е нужно, и всяка среща е необходима. Понякога не разбираме защо, друг път ни става ясно по-късно. Веднъж се запознах с един човек, имахме още няколко срещи и си казах, че това е много важна връзка, но от нея нищо не излезе. Тогава търсех къща и този човек обаче ми препоръча агент по недвижими имоти. Срещнах се с агента, станахме много добри приятели и той ми помогна да си купя хубава къща. Понякога са ни нужни хора не за ролите, за които ние си мислим, а за нещо напълно различно. Може да разберем това след седмица или месец, а понякога едва след като умрем и се откъснем от времето и пространството. Всичко, което се случва, има причина. И не е нужно да се ангажираме твърде много с това дали една среща е била важна или не.

- Хората обаче много биха искали, когато усетят в някого голяма близост, да разберат бързо дали той е тяхната сродна душа.

- Няма сродна душа. Това е илюзия. Ако направите една ретроспекция на историята на романтичните връзки, ще видите, че хиляди години хората са сключвали бракове по политически и икономически причини. Моята баба, която е българка, родена във Варна, ми е разказвала как, когато е била на 16 години, баща u я представил на дядо ми от Турция и u казал: „Това е съпругът ти“. Тя нямала какво да каже.

- Мислех да ви питам как са се запознали.

- Ето как - насила са се запознали преди 100 години. Само в романтичната епоха започнахме да свързваме любовта с връзките. Сега имаме избор и свободна воля, но това много ни обърква. Чакаме някой да ни каже дали това е нашата сродна душа. А понякога нашата сродна душа е детето ни или най-добрият ни приятел. Съпругът ви в минал живот може да ви е враг в настоящия.

- Възможно ли е човек да предизвика повече щастливи случайности в живота си?

- Щастливата случайност или синхроничността - това е инструмент да се свържеш с Едното. Това са две несвързани истории, които се пресичат, за да станат нещо ново, като два пътя, които се кръстостват. Синхроничността ни помага да чувстваме единство. Психологът и психиатър Кърл Густав Юнг е изследвал гадателските явления и е открил, че когато сме релаксирани, спокойни, в покой, имаме повече гадателски връзки. А каква е гадателската енергия? Мисля за един човек - и изведнъж той ми се обажда. Това е синхроничност. Колкото по-релаксирани сме и в покой, толкова повече синхроничности идват. Така че, ако искате да предизвикате повече щастливи случайности, медитирайте, правете разходки в парка и нещата, които обичате. Това е плодородна почва за синхроничности.

- Завършили сте психология, а се насочвате към кабала и астрология. Кои събития в живота ви предопределиха този избор?

- На 23 години се върнах от пътуване в Индия и Изтока. Израснал към в ултраакадемично семейство в Хайфа, Израел и усещах натиск да продължа образованието си, но си задавах въпроса „Кой съм аз?“ и не можех да реша какво да уча. Веднъж на връщане от плуване в Средиземно море забелязах, че на табелката на родната ми къща пишеше: „Улица „Фройд“ 26“. На другия ден записах психология в университета на Хайфа. Години по-късно открих, че 26 е нумерологичната стойност на непроизносимото име на Бога, свързано с архетипната енергия на Мъдростта. Знакът на бащиния дом не само ме бе насочил към изучаването на Фройд, но и ме бе тласнал към мъдростта на кабала.

- А как човек може да определи коя е неговата съдбоносна цифра? Повторения на важни събития може би?

- Да, понякога с повторения, които се връщат отново и отново. Така че аз винаги препоръчвам да се записват тези повторения и какво означават в момента. След това виждате някакви модели. Защото всичко се случва на цикли и по модели.

- Какво се случи, след като завършихте университета?

- След бакалавърската степен планирах магистратура и докторантура по клинична психология. Макар да бях един от най-успешните студенти на випуска обаче, моят професор ми обясни, че възгледите ми за живота и лечението сериозно се отличават от тези на конвенционалната психология. „Прекалено сте креативен, за да станете добър клиничен психолог“ - така той отказа да ме приеме за докторантура. Като типичен Овен, бях вбесен. Тогава приятел ме покани на сърф в Мексико. Първо отказах, бях съсипан, а после се замислих. Името ми Гал на иврит означава „вълна“. Реших, че единственият начин наистина да разбера вълните, тоест себе си, е да се науча да карам сърф. Днес вече знам, че просто съм последвал своя път, начертан още при раждането ми. Тогава не го знаех, но астрологичният ми изгряващ знак е Риби. Изгряващият знак е символът, който ни насочва по пътя към самопознанието. И приятелят ми, а всъщност и „врагът“ ми - професорът бяха само пратеници.

- Какви съдбоносни неща ви се случиха в Мексико?

- На петия ден, в Гуадалахара, докато се разхождах по улиците и се чудех какво да правя, един млад непознат мъж ми предложи да видя „истинското Мексико“. По време на пътуването из бедните райони се запознах с две момчета, които свиреха на инструментите си. До тях стоеше неизползван микрофон. Винаги съм мечтал да стана рок певец. Импулсивно грабнах микрофона и запях, или по-скоро започнах да крещя рок импровизации колкото глас имам. Това беше един от най-фантастичните дни в живота ми. След три седмици, когато понаучих испански, вече свирехме по клубовете из цяла Гуадалахара, а едно семейство буквално ме осинови, предлагайки ми безплатна квартира, храна, транспорт и обич. Където и да отидех, се натъквах на щастливи синхроничности. Един ден, докато тичах в парка, видях група хора, облечени в бяло. Седяха на земята и пееха нещо на странен език. За първи път в това си прераждане виждах практикуващи йогини и се присъединих към тях. Започнах всеки ден да ходя на йога.

- Списание „Azia Magazin“ ви класира сред 10-те най-добри лечители в света. Как лекувате и това има ли връзка с йогата?

- Да, веднъж в Мексико заедно с учителя ми по йога помогнах на един болен, като изпробвах тибетска техника за енергийно лечение, която бях усвоил преди. Тогава признателната му жена настоя да ми направи подарък, заведе ме в друга стая и ми зададе 3 въпроса, които аз на свой ред и до днес задавам на всеки човек, който потърси помощ от мен. Наричам ги Триединство: „Кога си роден?“, „Къде си роден?“ и „В колко часа си роден?“. Тогава за първи път видях как се чертае астрологична карта. Затворих очи и прошепнах на висшия си Аз: „Ако съм предопределен да изучавам това изкуство, което ми се струва толкова познато, моля те, покажи ми пътя“. Как лекувам, ме попитахте? Не аз, астрологията лекува. Понякога помага на хората да приемат неща, които се случват, и да ги променят.

- Как кабала навлезе в живота ви?

- Веднъж китаристът на групата ме заведе на едно странно събиране. Учителят говореше на испански и от време на време вмъкваше по някоя дума на иврит. Изведнъж за мое изумление той започна да пише на дъската с буквите на моя роден език. Бях попаднал на курс за изучаване на кабала и астрология. Така че китаристът също се оказа мой пратеник. Записах се в езотеричната школа „Сиркуло Дорадо“ и учих там две години. Може да се каже, че програмата в Гуадалахара замени магистратурата по психология в Хайфа. По-късно разбрах, че „Зохар“ - най-важната книга в кабала, е написана в Гуадалахара, Испания. Сякаш душата ми копнееше да изучава кабала на място с това име. Дали бях планирал да се занимавам с кабала, астрология и йога? Не. Дали смятах, че това е моята съдба? Не. Просто следвах посоката на името си и другите знаци и синхроничности, които срещах по пътя си. Сега, когато поглеждам назад, си мисля, че професорът, който сложи кръст на академичната ми кариера, е бил човекът с най-сериозно влияние в моя живот. Той се оказа моят спасител, водач и лечител.

- Кое предпочитате повече - кабала или астрология?

- Те са почти едно и също. Има много астрология в кабала и много кабала в астрологията.

- В Лос Анджелис не е ли по-модерна кабала?

- Не, когато Мадона се занимаваше с кабала преди 20 години, беше много популярна, но сега не. Колкото до астрологията, хората се интересуват от нея от хиляди години.

- Преди години, когато излиза първата ви книга „Едно желание може да промени вашия живот“, Мадона я препоръчва в своя блог като една от най-добрите за кабала. После ви представят като кабалиста на Мадона.

- Никога не съм бил неин кабалист. Не знам откъде тръгна, даже продължават да ме обявяват така. Може би връзката е с онази препоръка в нейния блог.

- Как образованието ви по психология ви помага в работата ви като кабалист и астролог?

- Трите са много свързани. Мисля, че много хора, които преди 200 години са били астролози, щяха да са психолози. Юнг, който се е занимавал и с астрология, е казал, че психологията има да научи много повече от астрологията, отколкото обратното.

- Проведохте тук и уъркшоп върху регресията - какви сме били в минали животи и как това влияе на живота ни сега. Трябва ли човек да се страхува да научи тези неща за себе си?

- Не, защото никой няма да ви го каже, вие сами ще го откриете.

- Как?

- С дълбока медитация. Ако сте готови, ще видите и ще преживеете минал живот, ако не, ще имате само дълбока релаксация. То е като лаборатория за изследване на съня. Ние ще ви дадем възможност да сънувате и ако сте готови да си спомните, ще си спомните.

- А каква е ролята на специалист като вас в това един човек да открие какъв е бил в предишен живот?

- Аз водя хората през медитация и мога да им помогна, когато се върнат от медитацията, да тълкувам какво са видели, да разгледаме следи от това в астрологичната им карта. Това им помага да разберат как ролите им в предишни животи могат да влияят на живота им сега. На някои хора им е трудно да направят тези връзки.

- Внук сте на българка, два пъти годишно изнасяте лекции тук. Сигурно България има специално място в сърцето ви?

- България винаги е била специална за мен заради историите от баба ми и от 15 години идвам тук, вече го правя два пъти годишно. Имам много приятели.

- Какво бъдеще ни очаква според астрологичната карта на България?

- Трудно е да се направи карта за нация, която съществува толкова отдавна. За някои държави като Израел и Египет е по-лесно, защото имат рождена дата. Но за места като България, които са имали империя, изгубили са империя, освобождавали са се от османско робство и комунизъм, е трудно да се направи карта заради промените. Традиционната карта на България - двоен Козирог, означава късно разцъфване. Догодина Юпитер навлиза в Козирог и това много ще помогне на България.

- Носите колие с розетката от Плиска, защо?

- Беше ми подарено от българи на един от първите ми курсове тук. За този знак знам, че е донесен от Централна Азия, но никой не може да потвърди със сигурност. Има много теории за него.

- У нас в последните години той се налага като Знака на българина, носят го националистите.

- Да, знам.

- Имате и български паспорт, да разбираме ли, че неслучайно носите това колие?

- Да, както и вие споменахте, България заема специално място в сърцето ми. (Смее се)

Нашият гост

Гал Сасон е утвърден автор и духовен учител с многобройни вдъхновени последователи в САЩ, Европа и Близкия Изток, където над 20 години води семинари по кабала, астрология, мистицизъм и “разказване на истории”. Първата му книга “Едно желание може да промени вашия живот” е преведена на повече от 8 езика и се ползва с подкрепата на 14-я Далай Лама. На български език са излезли и “Космически навигатор” и “12-те царства на светлината” (астрология), а от 2017 г. - и годишни астрологични прогнози, всичките издания на издателство “Кибеа”. Гал Сасон живее в Лос Анджелис и редовно води семинари и уъркшопи в САЩ, Аржентина, Канада, Мексико, Русия, Литва, Великобритания, Германия, Хонконг, Испания, Сингапур, Турция, Израел, България и Швейцария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта