Кабели в локви на строежите откриха инспектори

Кабели и щепсели в локви откриха инспекторите по труда на строителните обекти. Девет екипа на главна инспекция по труда започнаха от тази седмица масирани проверки на строежи в столицата, съобщи социалният министър Зорница Русинова, която посети два обекта в Студентски град.

Други нарушения са необезопасен мачтов подемник, липса на табела за товароносимост и немаркирана опасната зона на самия мачтов подемник. Има и различни строителни материали на ръба на изкопа, което е потенциална опасност за работниците.

От инспекцията обясниха, че всяко нарушение е потенциален риск за трудова злополука и дори малко стърчащо желязо, което не е премахнато, е предпоставка работникът да получи сериозна травма. Санкциите са от 1500 до 15 хил. лева, както по отношение на спазването на изискванията за безопасност и здраве на работниците, така и за хора без трудови договори.

На единия от обектите е установен и работник без трудов договор. В строителството нарушенията са основно неспазване на безопасността на труд на работници. От началото на годината инспекцията е направила 29 хил. проверки, като от тях близо 3 хил. са в строителния сектор, а около 30 процента от нарушенията са условията на труд и безопасност на работниците.

Тя отчете и някои положителни тенденции. Има около 5 на сто спад на трудовите злополуки, особено в сферата на строителството. При 29 000 проверки на трудовата инспекция близо 3000 са в строителния сектор. 30 на сто от нарушенията при тях са по отношение на условията на труд и безопасността на работниците в предприятията. От 2015 година има растеж в строителния бизнес, като миналата година в сектора са били ангажирани около 150 000 души.

Инспекцията по труда е установила забавени заплати в размер на 13,9 милиона лева при проверките си от началото на годината, съобщи още социалният министър. След издадените предписания са изплатени трудови възнаграждения за около 9 милиона лева. За първите месеци на годината за различни нарушения са наложени санкции в размер на 5 милиона лева, от тях 1 милион лева са в сектор „Строителство".

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика