Кабелни оператори скрили над 600 хиляди абоната

Главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев.

Немалка част от пазара на разпространение на платена телевизия и интернет е в сивия сектор, заяви Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“. Това показват данните от изследване на консултантската компания "Ърнст и Янг". Според него в България има 616 864 необявени абонати на кабелни оператори за 2015 г., което се равнява на 25% от всички клиенти. От тях загубите за индустрията надхвърлят 150 млн. лева за година, посочи Добрев. Проучването ползва за база данните, които операторите подават в Комисията за регулиране на съобщенията.

Според последния доклад на КРС проникването на  платената телевизия сред домакинствата у нас достига 59,4% към края на 2015 г. В същото време проучването E-Communications Household Survey, провеждано по инициатива на ЕК, твърди, че процентът за България надхвърля 90.

Можете да разберете, че сте от необявените абонати, ако не получавате фактура всеки път, когато си платите таксата в офиса на доставчика, даде за пример Добрев. И настоя да се провеждат регулярни национално представителни проучвания за установяване на реалния брой абонати на  различните доставчици. Необходимо е и налагането на строги наказателни мерки при установяване на размивания между обявени и реални клиенти.

Междувременно „Виваком“ отчете 875 млн. лева приходи за 2016 г., което представлява 3,2% ръст спрямо 2015 г. Компанията продължава да увеличава пазарния си дял по приходи от мобилни услуги, който достига 28% към края на миналата година, поясни Добрев. Клиентите на мобилни услуги достигат 3,133 млн., което е 3,6% ръст на годишна база. За последните шест години „Виваком“ е инвестирал над 1 млрд. лв. в развитието на мрежата и услугите си.

В общите приходи от мобилни услуги делът на приходите от мобилен интернет продължава да се увеличава. През 2016 г. той вече е 32% спрямо 27% за 2015 г. Заслуга за това има и разширяването на покритието на 4G мрежата на телекома, която вече покрива 86,75% от населението в над 650 населени места.

В края на 2016 г. "Виваком" стана отново лидер в доставката на фиксиран интернет с общо 437 000 абонати спрямо 390 000 за 2015 г. Повече от половината от всички потребители (51%) използват оптичната мрежа на компанията, осигуряваща скорости до 900 Mbps. Това представлява ръст от 7 процентни пункта спрямо предходната 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес