Кабинетът „Борисов 3“ под знака на партньорство и експертиза

Лиляна Павлова става министър на председателството на ЕС, Захариева поема Външно

Бъдещи министри ще гласуват за себе си

Като кабинет на партньорството и експертизата определиха новото правителство двете формации във властта ГЕРБ и „Обединени патриоти“. В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде гласуван за трети път за премиер от парламента. Преди това в 9 ч той ще връчи на държавния глава Румен Радев проектосъстава на правителството. Дебатите и изборът на кабинета „Борисов 3“ са насрочени за 11 часа в пленарната зала.

Новите министри и вицепремиери са 12. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще е вицепремиер и министър на отбраната, председателят на НФСБ Валери Симеонов ще е вице без портфейл. Досегашният шеф на парламента Цецка Цачева оглавява правосъдието, Валентин Радев - МВР. Здравеопазването отново е в ръцете на анестезиолог - ген. Николай Петров, който досега бе шеф на ВМА. Математикът и доктор по физика Нено Димов влиза в МОСВ. Емил Караниколов - бивш шеф на Агенцията по приватизация, поема икономическото министерство. Едно от най-атрактивните ведомства - на земеделието, за което претенции имаха патриотите, е поверено на доскорошния шеф на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Заместникът на Вежди Рашидов Боил Банов сяда в стола му. Още един зам.-министър става първи в ресора си - Николай Нанков ще ръководи регионалното министерство, откъдето отпадна Лиляна Павлова.

Главният секретар на образователното министерство от времето на Даниел Вълчев - Красимир Вълчев, който е финансист, ще е начело на МОН. Шефът на НОИ Бисер Петков ще ръководи социалното ведомство.

Две са изненадващите рокади в кабинета „Борисов 3“. Екатерина Захариева, която досега бе правосъден министър, е трансферирана във Външно, а Лиляна Павлова вместо начело на МРРБ ще е министър за българското председателство на Съвета на ЕС.

Постовете си запазват Томислав Дончев като вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, Владислав Горанов отново ще е финансист №1, Теменужка Петкова остава енергиен министър, Ивайло Московски - транспортен. Николина Ангелкова ще продължи да ръководи туризма, а Красен Кралев - спорта.

От опозицията коментираха процедурата по избора на правителство. След като Борисов бъде гласуван за премиер, той няма да може да участва в избора на министрите си. Така управляващото мнозинство ще остане със 121 гласа. Това означава, че 13-те депутати от ГЕРБ и ОП, предложени за министри, ще трябва да гласуват за себе си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика