Кабинетът въвежда лимит на таксите за вписване, за да облекчи бизнеса

Служебното правителство зарадва бизнеса и пенсионерите при представянето на отчета за работата си през първия един месец.

Пари за великденски добавки ще има. Подготвят се и облекчения в таксите за вписване, които плащат предприемачите. Това съобщи премиерът Огнян Герджиков на брифинг в Министерски съвет.

"Финансовите резултати за първите два месеца на годината са много добри. Разчетите на МФ показали, че има пари за великденски добавки на пенсионерите с пенсии под 314 лева", каза Герджиков. По думите му, това ще струва на бюджета малко над 51 млн. лева.

Добавките ще бъдат в размер на 40 лв. за всеки, който е под минимума от 314 лева.

Служебният кабинет ще предприеме действия за облекчаване на бизнеса, който по думите на Герджиков е затормозен от режими и бюрократични пречки.

"Финансовите тежести върху бизнеса са твърде големи и идват често по пътя на таксите. Таксата трябва да бъде оправдана от гледна точка на разходите, които се правят за вписване в съответните регистри. Този принцип често е нарушен", посочи служебният премиер.

В тази връзка той съобщи, че служебното правителство е изготвило проект за налагане на лимит на таксите за вписване по закона за Търговския регистър.

Попитан дали не смята за предизборна агитация решението за великденски добавки на пенсионерите, служебният премиер заяви, че това е една традиция през последните години за Великден пенсионерите да получават добавки.

„Ако не го бяхме направили, щяхме да сме обвинени, че сме немощно правителство. Щяхме да получим много по-големи упреци, ако не бяхме решили за тези добавки. Още повече бюджетът го позволява, както и приходните агенции. Отчетохме, че за първите 2 месеца има по-голяма събираемост, отколкото за първите два месеца през 2016 г.“, коментира Герджиков и добави, че би било престъпление към българския народ, при тези резултати, да не се дадат великденските добавки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика