Кабинетът готов за 19 април, обещаха ГЕРБ и патриотите (ОБЗОР)

Още не са стигнали до разпределението на министерските постове в бъдещото коалиционно правителство

Няма съгласие за увеличението на пенсиите и мажоритарния избор на депутатите

Президентът Румен Радев свика с указ 44-тото Народно събрание - новите депутати ще се съберат на 19 април в 10 ч. В същото време след 4-часови разговори ГЕРБ и „Обединените патриоти“ обявиха, че до тази дата ще са готови със състав на коалиционно правителство с министър-председател Бойко Борисов.

На срещата, състояла се в сградата на парламента, от страна на ГЕРБ присъстваха Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Делян Добрев и Красимир Велчев. Патриотите бяха представени от Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

„Ще сме готови навреме (с кабинета - б.а.), до 19 април - вероятно ще се договорим“, заяви Горанов след разговорите. Той разясни, че се опитват да избистрят управленска визия, с която управлението да изкара пълен 4-годишен мандат.

„Това предполага всички институционални решения, които се налагат като структура на Министерския съвет, с поименен състав, но още не сме стигнали дотам“, каза Горанов.

Той посочи и точките в управленската програма, по които все още няма консенсус - ставало въпрос за повишаването на пенсиите (желание на Патриотите) и въвеждането на мажоритарен избор на депутатите (предложение на ГЕРБ).

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди за различията.

„Всичко за пенсиите е въпрос на сметки, консенсус и възможности. Не е тайна, че колегите имат една визия, а ние различна. Въпросът за мажоритарните избори е приключен - ГЕРБ е за мажоритарни избори, ние сме против“, каза Каракачанов. Той допълни, че дали ще има промяна в избора на народни представители, ще се реши в пленарната зала по време на дебати и след това с гласуване.

Горанов и Каракачанов бяха категорични, че в бъдещата управленска програма на задаващата се коалиция има и много допирни точки. Едно и също било мнението за належащите промени в сектор „Сигурност“, както и за борбата срещу битовата престъпност.

„Разговорите продължават и са съвсем позитивни. В някои от точките на програмата имаме редакционни бележки, които сме предоставили на колегите от ГЕРБ“, обясни още председателят на ВМРО.

Представителите на преговарящите отказаха да отговорят на въпроса какво ще е разпределението на министерствата в правителството. Горанов и Каракачанов обясниха, че засега е ясно само името на премиера и той със сигурност ще е Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика