Кабинетът на турския президент ще бъде обявен на 9 юли

Снимка: Туитър, архив

Съветникът на турския държавен глава Ибрахим Калън обяви, че съставът на новия президентски кабинет ще бъде обявен на 9 юли, предава Anadolu Agency.

Според думите на Калън, „първият президентски декрет ще бъде издаден в периода между церемонията по даването на клетва и обявяването на състава на президентския кабинет“.

Клетвата на Ердоган трябва да се състои на 9 юли.

„След церемонията, президентът ще посети Аниткабир (мавзолея на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк)“, добави той, като уточни, че в 18:00 часа в същия ден ще се състои и инаугурационната церемония. На нея ще присъстват няколко чуждестранни лидери и високопоставени официални лица, както и множество представители на турското общество.

Изборите на 24 юни, припомня „Анадолската агенция“, отбелязват преминаването на Турция от парламента към президентска форма на управление.

Съгласно данните от турският Върховен изборен съвет (ЦИК), Ергодан е спечелил вота с 52,5% от гласовете на избирателите.

В изборите за нов състав на парламента, „Народният съюз“, съставен от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ на Ердоган и „Партията на националистическото движение“, спечели 53,6% от гласовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят