Кабинетът одобри данък „градушка“

Снимка: Архив

Земеделците и застрахователите ще плащат задължително вноски

Правят ново държавно предприятие

Правителството одобри да има данък “градушка”, след като прие на заседанието си проект на Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития.

В него е записано, че регистрираните земеделци ще плащат задължително по 50 ст./дка, а застрахователите ще отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката “Автокаско”. Със средствата ще се издържа ново държавно предприятие, което ще се бори с градушките и вече ще покрива 90% от площта на страната.

Разширяването на обхвата ще се постигне чрез доизграждане на ракетния способ за градозащита, както и чрез въвеждане на самолетен способ. Разширяването включва и развитие на системата за наблюдение за опасни явления, чрез разполагане на 4 допълнителни радарни станции, което ще позволи получаване на радарна информация на територията на цялата страна.

От Асоциацията на застрахователите в България вече предупредиха, че заради новия данък ще поскъпнат всички имуществени застраховки. Това засяга ипотекирани апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия.

Според застрахователите няма да има промени при покритието по застраховката и при услугата, а ще се промени единствено сумата. Причината е, че от събраните средства ще се отделят пари, които да отидат за финансиране на Агенцията за борба с градушките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес