Кабинетът отпусна 10 млн. лева за по-високи заплати на надзирателите

Правителството в оставка одобри 10 милиона лева за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд на служителите в затворите и ГД „Охрана“. Точката за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2017 година бе изместена като първа от дневния ред на правителственото заседание.

Министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева обясни, че проектът на постановление предоставя 10 милиона лева на Министерството на правосъдието за нуждите на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.

„Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ се занимава с охраната на местата за лишаване от свобода, това е изключително тежка работа. От много години системата е била недофинансирана“, обоснова се правосъдният министър в оставка, цитирана от "Фокус".

Захариева обясни, че над 7 години не са увеличавани възнагражденията на служителите в затворите, което е довело до напускане на голям брой от тях, както и до невъзможност, въпреки многото конкурси, да се заемат свободните бройки.

„Миналата година, г-н премиер, ние разговаряхме многократно, разговаряла съм и със синдикатите и вие поехте ангажимент, заедно с министъра на финансите, при наличие на бюджетни средства и по-добро изпълнение на бюджета да се осигурят 9 милиона лева за увеличение на възнагражденията и те да се доближат до тези в другите служби на системата за национална сигурност“, обърна се Захариева към премиера в оставка Бойко Борисов. Тя отбеляза, че това не е предизборен ход и ангажиментът е бил поет още през август миналата година. „С това постановление се осигуряват тези средства, благодарение на доброто изпълнение на бюджета и по-високите приходи. През миналата година в рамките на бюджета за първи път от години успяхме да закупим металотърсачи във всяко едно от местата за лишаване от свобода, както и система, която ще се внедри за заглушаване на мобилните устройства в затвора в Белене“, посочи министър Захариева. Тя допълни, че рамките на бюджета от миналата година е осигурен и ремонтът на три от местата за лишаване от свобода, а през тази година ремонтни дейности ще започнат и в останалите.

Премиерът в оставка Бойко Борисов отбеляза от своя страна, че е имало голяма разлика в заплатите на служителите в затворите, в сравнение с други структури на службите, както и, че страната ни често бива съдена, заради лошите условия в местата за излежаване на присъди у нас. „Преди Нова година бяхме обещали на министъра на правосъдието и на синдикатите , че ако приходите вървят по начина, по който вървят и устойчиво нарастват, ще направим така, че да получат тези допълнителни средства“, посочи още той.

След приемането на точката премиерът и министърът на правосъдието получиха плакети от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“. „Благодаря. Ще ги приемем с радост. Горанов ще каже, че много скъпо ни излизат тези плакети. Важното е хората да са доволни и да си вършат работата съвестно“, заяви премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България