Кабинетът развърза коледно кесията

МС, шест министерства, външното разузнаване, държавни фирми и общини получиха допълни средства за разходи

Повечето пари са за строителство

Решения за над 730 милиона лева гласува Министерският съвет на днешното си заседание. В половината от 37-те точки, разгледани от кабинета, ставаше дума за отпускане, разпределение и преразпределение на пари.

0203_1_241920Министерството на правосъдието получи допълнителни 662 000 лв. за изплащане на обезщетения на пенсионирани служители в главните дирекции „Охрана” и „Изпълнение на наказанията”. 12,1 млн. лв. бяха предоставени по бюджета на съдебната власт „за покриване на неизпълнението на приходната му част”.

Министерството на отбраната получи 19,970 млн. лв. осигуряване летателната годност на самолети МиГ-29 по одобрен през миналата година проект. Сумата е втори транш от заложените в бюджета общо 30,52 млн. лева.

За Министерството на околната среда и водите бяха одобрени допълнителни трансфери в размер до 2 млн. лв. в полза на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДОС) от преизпълнение на утвърдените приходи по Закона за водите. От МОСВ обясниха, че въпросните 2 млн. лв. са от събраните от ведомството такси, които се пренасочват в ПУДОС.

По изключение най-скромната сума този път беше за МВР - 8042 лв. От тях 6173 лв. са за пострадалите служители, ползвали почивните станции и болниците за рехабилитация на вътрешното министерство и 1869 лв. за спортни дейности в Академията на МВР.

Правителството предостави 14,5 млн. лв. на Националния компенсационен жилищен фонд. Така общият размер на средствата по бюджета на НКЖФ за 2017 г. става 35,6 млн. лева. С предоставянето на средствата ще бъдат изплатени част от задълженията за левови компенсации на граждани, отговарящи на нормативно установените изисквания като притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове (т.нар. лихвоточки).

По бюджета на Държавната агенция „Разузнаване” бяха предоставени 620 хил. лв. „за издръжка на задграничната дейност на агенцията”.

Кабинетът си гласува 23,188 млн. лв. за плащане по договора от 2015 г. с „Майкрософт”. Контрактът е за 3 години и струва общо 58 млн. лв. По-голямата част от сумата е за лицензи за операционната система „Уиндоус”. Правителството го сключи в момент, когато компанията в продължение на една година предлагаше безплатен ъпгрейд до най-новия „Уиндоус 10” от двете предишни версии.

 

Финансират проекти и образователни програми

Още 16 млн. лева за общини

]Театърът във Видин е построен преди 125 г. и е паметник на културата. Необходими са 2 млн. лв. за ремонта му.
Театърът във Видин е построен преди 125 г. и е паметник на културата. Необходими са 2 млн. лв. за ремонта му.

С две постановления правителството одобри трансфери за 6 203 604 лв. за националните програми „Осигуряване на съвременна образователна среда”, „Без свободен час”, „Обучение за IT кариера”, „Оптимизация на училищната мрежа”‘ и „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование”. По бюджетите на общините, в които има защитени детски градини и училища, бяха отпуснати 1 169 978 лв. за осигуряване дейността им до края на 2017 г.

Допълнителни 9 милиона лева ще получат общините за тази година за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици. На община Брезово бяха отпуснати 810 хил. лв. за изпълнение на проекти, свързани с консервация, реставрация и експониране на родната къща на полк. Владимир Серафимов и на Аджарската книжовна школа в с. Свежен, община Брезово. За проучване, разкопки и реставрация на археологическия обект „Мисионис” община Търговище получи 100 хил. лева. На община Видин бяха отпуснати 3 млн. лв. за консервация, реставрация и експониране на Общинския драматичен театър „Вида” и за строително-монтажни работи на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков”.

На община Сливен бяха дадени 1,8 млн. лв. за ремонтни дейности по бул. „Хаджи Димитър” в града.

 

За пътища

Увеличиха с 513 млн. лв. разходите на МРРБ

Максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, беше увеличен с 513 843 560 лв. Промяната е свързана с необходимостта от поемането на ангажименти за изграждане на значими пътни проекти, изпълнението, на които ще стартира в началото на 2018 г., обясниха от МС. От МРРБ уточниха, че става въпрос за гарантиране на ключови проекти като 16 км от магистрала „Хемус”, обхода на Ахелой както и обществената поръчка за тол-системата.

 

Хуманитарна помощ за 62 000 лв. за Албания

Помагаме на Западните Балкани с 3,5 млн. лв.

България ще финансира 55 проекта на стойност 3 541 706 лв. в страните от Западните Балкани и от Източното партньорство, реши правителството.

С отпуснатата помощ ще бъдат финансирани 21 проекта в Сърбия за неправителствени организации, омбудсмана, образователни институции и малък бизнес. В Босна и Херцеговина ще бъдат реализирани 12 проекта, основно свързани с ремонти на детски градини и нови площадки за игри. Пет проекта ще бъдат финансирани в Република Македония - в областта на здравеопазването и за децата със специални потребности. В Албания ще бъде реализиран един проект за укрепване на капацитета на институцията на омбудсмана.

МС одобри 62 хил. лв. направени разходи за предоставената в началото на декември т. г. хуманитарна помощ за силните бури и наводнения в Албания.

 

Емитират нови акции

Вдигнаха капитала на две компании

]Проектът Бургас-Александруполис бе спрян през 2013 г., но компанията, която отговаряше за реализирането му продължава да вдига капитала си.
Проектът Бургас-Александруполис бе спрян през 2013 г., но компанията, която отговаряше за реализирането му продължава да вдига капитала си.

Капиталът на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“ ЕАД ще бъде увеличен със 120 хил. лева чрез емитирането на 1200 нови акции на тази стойност. Акциите ще бъдат придобити от държавата чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Средствата са предвидени в Бюджет 2017 г. и са предназначени за издръжка на проектната компания, както и за обезпечаване през 2018 г. на финансовите ангажименти на дружеството като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.”, регистрирана в Амстердам, Холандия.

МС гласува увеличение на капитала и на „Еко Антрацит“ ЕАД със 120 млн. лева чрез емитирането на 12 милиона нови акции на тази стойност. Акциите ще бъдат придобити от държавата чрез бюджета на Министерството на икономиката.

 

Бойко Борисов: Даваме милиарди за вертолети и самолети, те не летят

]До 31 декември и трите „Спартан”-а ще бъдат приземени.
До 31 декември и трите „Спартан”-а ще бъдат приземени.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че основната част от закупената техника за Министерство на отбраната са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени.

„От 12 „Кугър”-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите „Спартан”-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата”, посочи Борисов.

Той възложи на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината.

„Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както „Спартан”-ите и хеликоптерите”, каза премиерът. Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България