Кабинетът с 26 мерки срещу сивата икономика

Следят с GPS движението на камиони с цигари и алкохол

Затвор за укрити осигуровки

Кабинетът набеляза 26 мерки срещу сивата икономика, които ще бъдат приложени през 2018 г. Движението на камионите с алкохол и цигари ще бъде следено с GPS, както в момента се контролира движението на цистерните с течни горива.

Това е една от заложените мерки в одобрения от Министерски съвет план за действие през 2018 г. към Националната стратегия за повишаване на приходите и справяне със сенчестата икономика. Ще бъдат извършени и целеви проверки на фирми, внасящи смазочни и базови масла от страни от ЕС. Ще се правят съвместни проверки на Агенция “Митници” и НАП в обекти за съхранение и продажба на горива, пише в приетия план за действие.

Една от набелязаните от кабинета мерки е прилагането на текста от Наказателния кодекс, според който наказателна отговорност се носи за укриване на осигуровки. Това означава реално в затвора да влязат шефове, които плащат част от запратите на работниците в плик без да внасят за тях осигуровки. Ще бъдат усъвършенствани и правилата за контрол от страна на НАП за издаване на касови бележки от търговците. Като това включва действия по сигнали на граждани, екипи за бързо реагиране и други.

Ще бъде засилен и контролът върху интернет търговците. Предвижда се извършване на проверки в малки и средни фирми, с цел противодействие на сивата икономика във всичките й проявления. Като тук влиза спазване на правилата за наемане на работа, работното време, отпуските и заплащането на извънредния труд. Наред с по-строгия контрол, на гражданите ще бъдат предложени допълнителни електронни услуги от сайта на НАП като целта е да се насърчи доброволното плащане на налозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика