Кавал свири... в Берлин

Виртуозен концерт на Теодосий Спасов в Българския културен институт

Виртуозният музикант Теодосий Спасов за пореден път оправда присъденото му от ЮНЕСКО звание “Артист на мира”. Може само да се добави “Артист на милиони почитатели на българския фолклор”.

Ненадминатият майстор на кавала Спасов и колегите му Генадий Рашков (тъпан), Пейо Пеев (гъдулка) и Християн Цвятков (китара) изнесоха снощи великолепен концерт в залата на Българския културен институт в Берлин.

Теодосий Спасов е приел поканата на директора на културното ни средище в германската столица г-н Панчо Чернев да изнесе концерт по повод 25-годишнината от откриването на новия ни културен институт. Спасов е участвал и при откриването преди четвърт век, обяви в началото на събитието пред препълнената зала г-н Чернев. Той се извини на правостоящите с липса на повече места.

Теодосий Спасов и колегите му бяха приветствани от публиката с възторжени аплодисменти.

Всяко от виртуозните изпълнения беше посрещано с бурни овации. Вместо час и половина концертът продължи над два часа. Присъстващите на уникалното събитие българи, германци и други чужденци бяха завладяни от едно божествено изкуство – виртуозен синтез между български фолклор и съвременни ритми, представян от забележителелен талант.

И ако името Теодосий означава даден от Бог, с гордост бихме могли да кажем, че Всевишният ни е дарил със завладяващ фолклор. Няма сърце, недокоснато от неговата топлина и ритъм. А когато се съчетае и със съвременни ритми, усещането е неописуемо.

С познатия си изискан хумор Спасов, който се изяви и като вокал, преставяше всяко следващо изпълнение – за хора под 30 години, както и за над 50-годишни. Разликата беше в ритъма, но не и в душевното докосване. И когато ритъмът те понася в Космоса, както соловото изпълнение на тъпан на Генадий Рашков, Спасов обявяваше като “успокоително” следващо по-спокойно изпълнение на квартета.

“Музиката е магия, която преминава през всякакви граници и ограничения, свързва хора с отношение към възвишеното, към духовното”, казва Теодосий Спасов в едно свое интервю. Точно това се случи и по време на концерта в Берлин, едно незабравимо културно събитие. То докосна и сърцата на изпълнителите. Те благодариха на възторжената публика с дълбок поклон, а тя беше готова да ги понесе на ръце.

И докато Теодосий Спасов и колегите му се оттеглиха на заслужен отдих, публиката дълго коментираше преживяното вълшебство.

Фолклорът ни е богата традиция, но ако не се пренесе в настоящето и бъдещето, тя би загинала. Докато има таланти като Теодосий Спасов, България и нейните традиции ще са вечно живи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България