Казани с рибена чорба задимяха на Никулден в Лом и Монтана

Над 5000 рибари има в северозападната област

Курбани с рибена чорба за празника на Свети Николай – закрилника на моряци, рибари и банкери, раздадоха местните управи и търговци в Монтана и Лом. От зори в крайдунавския град – средище на рибари и моряци от векове, на огъня бяха сложени казани с риба, уловени от майсторите на въдиците и мрежите.

С черпак в ръка най-опитният готвач сред ломските общинари Бисер Станев надзираваше приготвянето на традиционния за дунавското крайбрежие специалитет – „рибена саламура”. В съдовете над пламъците бяха хвърлени три вида риба, печена на жар – шаран, амур,толстолоб и огромно количество чушки, лук и всякакъв вид подправки.

„Рибената саламура е като чорбата, но много по-гъста и по-люта. С нея не само са се хранели, но и са се топлили в мразовитите дни дунавските рибари. А лютото се гаси само със сериозно количество вино!”, обясни шеф-готвачът.

500 порции от вълшебната саламура бяха раздадени на жители и гости на Лом на централния площад на града. Преди това архиерейският наместник отец Нестор отслужи литургия и благослови курбана, рибарите, моряците и жителите на Лом. Много здраве и успехи на хората пожела и кметът на общината Пенка Пенкова. Казан с рибена чорба по традиция задимя и в областния град Монтана. Кулинарната магьосница Ели Лозанова раздаде 200 порции от специалитета, приготвен също от три вида риба. Курбанът бе дар за гражданите на Монтана от местната управа и общинския пазар.

В община Монтана на Никулден празнуваха над 2700 именици. В област Монтана има над 5000 любители рибари, а с промишлен риболов по Дунав се занимават около 40 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България