Казашко посрещна за първи път Коледа със свещеник

Най-славното Рождество за хората в село Казашко, което посрещнаха на 7 януари, беше отслужено за първи път от свещеник. С благословията на древноправославния Московски патриарх Александър литургия и специален ритуал в църквата „Покров Богородичен” е изпълнил отец Евгений Раку .

Свещеникът е пристигнал от Днепропетровск в Украйна за постоянно в Казашко със съпругата и трите си деца, каза за „Труд” кметицата -атаман Гергана Петкова. Тя припомни, че в цялата история на селото и църквата, която е от 1936 г., не е имало поп. Досега начело на храма е бил дякон Кума, който е починал в края на м.г на преклонните 95 години. На така наречената „стара Коледа” трапезите в Казашко са отрупани с руски ястия, сред които има и сарми, и пача.

Селото, известно като перлата на Варненското езеро, е основано от първите руски заселници, известни като староверци, които бягат от родината си по време на църковните реформи през 17-18 в. Сега живеят наследници на някогашните казаци, но има и българи. В миналото женитбите с друговерци са били табу, както и разводите. В Казашко живеят постоянно 400 души. Кметицата, която го управлява, беше извикана през 2006 г. с повиквателна в Москва и я произведоха в казашки чин майор-есаул. В България има само още едно такова село - Татарица край Айдемир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България