Казусът "Белащица" стигна до швейцарския посланик

Мюриел Берсе Коен разговаря с протестиращите от селата край рудника

Председателят на Политически клуб "Екогласност” Емил Георгиев, кметът на село Марково Пламен Кабаков и Юлия Бочева, представител на жителите на Белащица, се срещнаха с посланика на Швейцария у нас г-жа Мюриел Берсе Коен. Повод за разговора е кариерата за инертни материали "Белащица" в Пловдивско, отдадена на концесия на бългаския клон на швейцарския холдинг "Холсим".

В края на ноември десети жители на околните села излязоха на протест пред швейцарското посолство, тъй като смятат, че работата в находището разрушава природата и застрашава здравето им.

Пред "Труд" Емил Георгиев разказа как е минал разговорът:

„Запознахме г-жа Мюриел Берсе Коен със ситуацията и всички изминати стъпки досега. Общата дискусия беше за решаването на проблема и тя се ангажира да говори пак с фирмата. Вече е имало един разговор между нея и компанията. По време на него е била обсъдена необходимостта за спазване на законите у нас. Г-жа Коен ни обясни, че е получила позитивни сигнали за подобряване на ситуацията през 2019 година. Ние й казахме ясно и категорично, че у нас кариерите понякога са специфични предизвикателства за неспазване на закона и се създават предпоставки за поражения върху природата. Казахме, че не сме срещу бизнеса като цяло, защото той е част от решенията за опазване на околната среда. Но за кариерата „Белащица“ имаме достатъчно основания да смятаме, че там „Холсим“ разрушава природата. Бяхме категорични, че както в Швейцария, фирмите на Конфедерацията трябва да бъдат дисциплинирани и тук. Поканихме посланичката в района на Белащица, където ще я заведем в един от манастирите до кариерата - от взривовете стените му са започнали да се напукват".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България