Каква ще бъде цената на американския копнеж

Тръмп има негативно отношение към използването на офшорните зони за  правене на бизнес

 

Сагата около президентските избори в Щатите приключи. Сега анализаторите се надпреварват да бълват материали за посоката, в която ще поеме американската икономика, като открият разликите между кандидат-президента Тръмп и президента Тръмп.  Дали новият властелин на Белия дом ще спази обещанията си от предизборните „битки“? Доколко някои екзотични негови позиции ще намерят почва за реализация?

В интерес на истината трябва да признаем, че образът на кандидат-президента Доналд Тръмп бе един съвършен маркетингов продукт, успешно пласиран на зажаднялата за промени американска публика.  Според мен това е единственото обяснение за пробива му в щати, традиционно гласуващи за демократите. На повечето от тях  им е втръснало  присъствието на фамилията „Клинтън“ в политическия живот на страната и безкрайните скандали с намеци за корупция.  Американците просто поискаха промяна, а не предсказуемост. Все още не знаем каква ще бъде цената на амерканския копнеж, но истината е, че непосредствено след победата Тръмп вече изглежда променен. След първите си изявления той изглежда нереално балансиран и търсещ консенсус, както някои анализатори се изразиха: „Той търси сделката.“

Ще има ли фундаментална промяна на курса на управление в САЩ? По-скоро да. С голяма доза сигурност може да бъде направена прогнозата, че Америка ще бъде управлявана като корпорация, което между другото не е лоша новина за самите американци. Това, което обаче най-много се набива на очи, е, че  Тръмп  акцентира върху политиката на протекционизъм на американската икономика. Представяйки икономическата си програма той заяви, че ще настоява  за предоговаряне на двата основни за външната търговия на САЩ договори - НАФТА и Транстихоокеанското търговско споразумение.  Само да припомня, че НАФТА  е споразумение между САЩ, Канада и Мексико за намаляване на митническите тарифи между тези държави,  подписано от Бил Клинтън през 1990 година.  Транстихоокеанското търговско споразумение бе подписано след близо 5-годишни преговори през 2015 г. между САЩ,  Канада, Австралия, Бруней, Виетнам, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония. Ако се надигне мощна протекционистична вълна в САЩ, това неминуемо ще окаже влияние върху глобалния международен стокообмен в дългосрочен план. Почти сигурно е, че ще пострадат и американо-европейските търговски взаимоотношения.

В предизборната си кампания Тръмп се изказваше  изключително остро по отношение на Китай, наричайки го „валутен манипулатор“.  Според него, откакто Китай е станал член на Световната търговска организация, в САЩ са били закрити 50 000 предприятия, което е довело до чувствително увеличаване на безработицата.

Тръмп беше особено агресивен и при представяне на идеите си за реформиране на данъчната политика. В неговата програма е включена идеята за необлагаем годишен доход от 25 000 долара  на човек или 50 000 долара на семейство. Той заяви намерението си и да намали корпоративните данъци от 35% на 15%. Последното разбира се е прекрасна новина  за корпоративна Америка, но според данъчни експерти това намаление ще отвори дупка в бюджета от 1 трилион долара по време на неговия мандат.  Интересно е, как Тръмп ще компенсира този недостиг, тъй като има и изключително амбициозни инвестиционни намерения. Тръмп има негативно отношение към използването на офшорните зони за  правене на бизнес. Според някои анализатори американски компании поддържат над 2.5 трилиона долара по сметки извън страната. По време на предизборната си кампания избраният вече президент на Щатите заяви, че предвижда да намали дължимите към американската хазна данъци, ако тези компании върнат  капиталите си в САЩ, на еднокртно облагане с 10%.

Голяма промяна се предвижда и в сектор „Здравеопазване“. Новият американски президент е категоричен, че ще отмени последната реформа в сектора на администрацията на Барак Обама.  Само да припомня, че реформата в здравеопазването на Обама чрез приетия специален закон направи здравните услуги достъпни за 20 милиона бедни американци. Според Тръмп обаче това е една „скъпа катастрофа“.  Новият президент планира да се въведат  здравни сметки, които да са освободени от данъци и такси.

Въпреки че в САЩ официалната безработица е под 5%, Тръмп многократно заяви, че в  икономическата му програма се предвижда разкриването на десетки милиони  нови работни места. Според идеята му за протекционизъм на амерканската икономика, „богатството и работните места ще останат в Америка“.  Нещо повече, той има  намерение да експулсира милиони  нелегални имигранти, които според неговите критерии не са успели да се адаптират към американския начин на живот.

Друга интересна тема е какво ще стане с лихвената политика на Федералния резерв с оглед новите реалности. Доналд Тръмп на няколко пъти заяви желанието си за смяна на шефа на централната банка Джанет Йелън в случай, че стане президент.   Според него  паричната политика на Централната банка по поддържане на ниски лихви е създала „фалшива икономика“.  В интервю пред списание „Форчън“  той заявява, че трябва да бъдат намалени правомощията на Федералния резерв. Да припомним, че Джанет Йелън бе избрана за председател на централната банка в началото на 2014 година с четиригодишен мандат.

Победата на Доналд Тръмп е лоша новина за производителите на зелена енергия. Многократно той се изказа против  спазването на екологичните норми в производството, считайки ги за  „измишльотини“.  В този ред на мисли той смята да премахне държавните дотации  за производства на зелена енергия. Нещо повече, намеренията му са да  увеличи производството на въглища и стомана  за сметка на занижени екологични норми. Това определено е игра по  острието на бръснача, тъй като за повечето  анализатори посланията са за непризнаване на международно подписани ангажименти от страна на САЩ в сферата на екологията.

Тръмп е новият американски президент. Не винаги фундаменталната промяна е към по-добро. Аз лично съм раздвоен в очакванията си. Едно поне е сигурно, че САЩ ще намалят активната си роля на световен шериф, просто защото това изисква средства, а Тръмп ще бъде фокусиран предимно върху решаване на вътрешни проблеми. Дали това е позитивна или негативна новина, преценете сами?!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи