Какви старци са зодиите

Овен

Веселата майсторица

Веселата бабичка, която се кикоти и дупчи стените с бургия, е Овен. Овните тези неща си ги могат. Толкова жизнени и енергични са представителите на този знак, че виталността не ги напуска до преклонна възраст. Като казахме "виталност", да не пропуснем да споменем гениалния Овен Чарли Чаплин, който доби последната си, 11-а рожба, на 73-годишна възраст. А също и Алла Пугачова, която на 70 г. е по-стройна и по-жизнена от всякога. Не така жизнерадостни са останалите живи приятели и роднини на Овена. Тежко се оцелява край луд, хиперактивен и опърничав старец, пълен с безумни идеи.

Телец

Катедрала или торта

Бабата от рекламата, дето храни гостите си с "кашкавалче" от едикоя си фирма, спокойно би могла да бъде и Телец. Ако сте родени под този знак, може да бъдете спокойни - вие ще остареете като катедрали. Или като триетажни торти за рожден ден на 6-годишна любителка на кукли Барби. Лили Иванова и Елизабет II са живото доказателство, че Телецът не остарява, само трупа години. С мъжете Телци нещата са по-различни. Телата им са подвластни на възрастта, но очевидно не и сърцата. Поетите Радой Ралин и Валери Петров и актьорът Георги Русев са пример за Телци, достигнали до достойна възраст.

Близнаци

Баба биполярка

Видите ли слабичко бабе с ангелска усмивка, бягайте! Това сигурно е баба биполярка от зодия Близнаци. Тя ще пристигне или яхнала мотор, или на пасажерското място в спортна кола - с 30 г. по-млад от нея шофьор. Не се полъгвайте, че гука нежно и умилно. Както си бърбори, в следващия момент ще забие костелив пръст в гърдите ви и ще викне гръмовно: "Абе, ти идиот ли си?!" В мъжки панталони пример за Близнаци със сребро в косите са художникът Кристо Явашев, премиерът-цар Симеон Сакскобургготски. Актрисите Меглена Караламбова (75) и Виолета Гиндева (72) все още са еталон за женственост.

Рак

Пече баница за родата

Това е знакът на столетниците. Ще визуализирате възрастната г-жа Рак, като си представите бабата от рекламата за кори за баница - онази, дето живее скрита като домашен дух зад стената. Майката отваря една вратичка и бабата й подава опечената баница. Но преди да станат баби, жените Раци ще се превърнат в красиви зрели жени с челичен характер като Мерил Стрийп и Богдана Карадочева. Или като българската Желязна лейди Ренета Инджова. А мъжете, дай Боже, може развият алтруизъм и да започнат да събират пари за Парижката "Света Богородица", както дядо Добри за “Александър Невски”.

Лъв

С посивяла, но грива

Има един стар филм с Питър О'Туул за остарелия крал Хенри II, озаглавен "Лъвът през зимата". Лъвовете стареят като уиски – с годините стават по-хубави. Орлин Горанов (61), Кристина Димитрова (58) и Веселин Маринов (57) са показателна извадка, но най-точният пример е английската актриса Хелън Мирън, която на 73 г. изглежда по-привлекателна, отколкото 80% от жените въобще са били някога. Проблемът с Лъвовете е, че невинаги достигат до преклонна възраст, защото живеят на бързи обороти и всичко вършат на макс, а това изчерпва. Велко Кънев е пример на рано отишъл си Лъв (на 64 г.)

Дева

Старостта я патинира

Става все по-зла и свадлива? Това са първите знаци на стареене при Девата. Лошото настроение неизменно се отразява на външността под формата на некрасиви мимически бръчки. Но ако успее да запази самообладание и да не се съсипе от тревоги по децата и внуците, или ако не се разболее тежко, вследствие на неудържимата си хипохондрия, Девата има шанс да достигне дълголетие. Старостта не я руши, а я патинира, като сребърен съд. Деви за пример са италианската актриса София Лорен (84) и Йорданка Христова (75). Композиторът Петко Стайнов работи в БАН до смъртта си на 84 г.

Везни

Става по-чувствителна

Везните се шегуват с напредналата си възраст, но само докато се чувстват все още относително млади. След 50-ата година чувството за хумор рязко ги напуска. Те започват да "младеят". Гардеробът им се променя - все едно са обрали гардероба на децата си, пускат си брада или пък се подстригват асиметрично, татуират се. Тв водещият Слави Трифонов не е типичен пример за тези промени, но пък може да се забележи как с годините става все по-сприхав. Везните мразят да обиждат и нараняват хората, затова нека хората да са по-внимателни и да не дразнят Везните, особено ако са в Златната възраст.

Скорпион

Боде вуду куклички

Бабката Скорпион е демон с вътрешно горене или змей горянин във фаза. В испанския комедиен сериал "Новите съседи" има такова въплъщение на злото: възрастна жена, която е на нож с цялата кооперация и никой не може да излезе на глава с нея. Дядото Скорпион е по-улегнал неин вариант: прилича на човек, който нощем боде вуду куклички с губерка. Не всеки Скорпион успява да се превърне в бабка или дядко. Някои си остават привлекателни и стилни, а годините само оглаждат ръбовете им, както реката оглажда камъните. Пример дава Кирил Маричков, който на 74 г. изглежда в разцвета на силите си.

Стрелец

Стафида столетница

Толкова красиви жени Стрелци в зряла възраст има, че човек би се полъгал да си помисли, че родените под този знак до един са прекрасни. Оперната звезда Райна Кабаиванска (84), доста по-младата Маргарита Хранова (67) и починалата твърде рано - на 61 г., Невена Коканова са изключения, скъпи Стрелци. Вие, лично, най-вероятно ще се съсухрите като стафида. Твърде пъргава стафида столетница, ако се съди по характера ви. По-вероятно е да загинете при инцидент, отколкото от старост. Мъжете Стрелци рядко доживяват до напреднала възраст, въпреки че с годините сякаш стават малко по-разумни.

Козирог

Старостта е болест

Да си Козирог и да остаряваш не е лесна работа. Ако останалите знаци евентуално биха могли да се примирят с мисълта, че тялото им е пред разпад, то Козирозите не са така устроени. За тях старостта е болест, по-срамна и от венерическата. Работохоликът Козирог не вижда светлина в края на тунела. За него пенсионирането е като да ти сложат табела „Негоден“. Единствената перспектива, която виждат, е хладният гроб. Обикновено реагират на отстраняването от работа подобно на буйстващ шизофреник в изолатор. Казват, че комикът Георги Калоянчев е бил мрачен човек, преди да почине на 87 г.

Водолей

С перли и ръкавици

Бабката Водолей е от онези дами с перли, шапка и ръкавици, които човек може да види да сръбват кафенце с петифурки в сладкарницата. Дядото пък препуска от ранни зори по задачи със скоростта на подгонен броненосец. Пълно е с примери на Водолеи, които остаряват достойно. Поетесата Леда Милева доживя – енергична и с бистър ум, до 93 г. и издъхна в съня си навръх рождения си ден. Под този знак са родени Татяна Лолова (85) и Стоянка Мутафова (97). От по-младото поколение Цветана Манева (75) също е Водолей. Легендарната тв водеща Опра Уинфри младее за 65-те си години.

Риби

Остаряват, но не се дават

Рибите стареят смело. След кратка вътрешна борба приемат недостатъците на възрастта, заедно с предимствата им. Актрисата Златина Тодева до последно не слезе от сцената и не спря да се снима за киното. Мама Злата почина на 81 г. Горе-долу до същата възраст достигна и актьорът Джоко Росич - 82, преди ракът да отнеме живота му. И в двата случая става ясно, че Рибите не се дават лесно. Най-очевиден в това отношение е случаят на Жана Калман - жената, която доживя до 122 г. и 164 дни. Дълголетието може би се дължи на това, че е живяла охолен и спокоен живот – това Рибите го умеят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп