Какво му е ретроградното на Меркурия

Планетарни движения, които прерастват в политически заклинания

Сигурно специалистите по астрология, движение на планетите, хороскопите и влиянието им върху живота на хората у нас са равни на брой или дори повече от политическите анализатори, социологически гурута и ПР-експерти. Общото между едните и другите е, че пускат някакви прогнози, като гледат да се харесат на всички, да няма обидени, разсърдени или плашещи със съдебни искове за клевета. Какво излиза – и двете професии са си отвсякъде харни и хонорарни. Погледнете който и да е хороскоп в медиите и в интернет. Тук-таме може да се прокрадне някоя фраза за съответната зодия от сорта на: внимавайте с парите, не се доверявайте сляпо на „приятели“, пазете си здравето и т. н. Но в същото време по правило всички зодии са с обнадеждаващи констатации за успехи в бизнеса и в любовта. Социолозите и те гледат да угодят и то най-вече на тези, които поръчват музиката. Въобще, отвсякъде положението е астро-социологическо…

Тези дни обаче в публичното пространство трайно се настани нещо ретроградно. Ретроградният Меркурий!!!

Има обаче разлика между ретроградността на хората и тази на планетата от Слънчевата система като астрален знак. Справка в тълковния речник показва, че ретрограден е онзи човек, който е против напредъка, прогреса, той е назадничав човек. А също може да бъде определен и като реакционер, консерватор.

Думата обаче придобива друго значение, когато се отнася до небесните тела.  Ретроградно движение е движение в посока, обратна на посоката на друго движение. Това движение най-вече се отнася за орбита на тяло около друго тяло или въртене на тяло около собствената му ос, пише в речниците.

От 30 август до 22 септември 2016 година сме в периода на ретроградния Меркурий. Неслучайно астролозите предупредиха премиера Бойко Борисов да не бърза да обявява в този отрязък от време номинациите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент. Моментът, според движението на планетите, не бил подходящ. И премиерът се вслуша в мъдрите съвети на звездните гадатели. Сега ще чакаме до края на септември, за да научат и партиите, и гражданите в последния момент изненадите. Всъщност, не само Борисов реши да избяга от ретроградния Меркурий. Изхитриха се и от Патриотичния фронт и „Атака“. Те обявиха кандидатите си – Красимир Каракачанов и Явор Нотев, преди  планетата да тръгне назад. Същото направиха  далече преди това Жорж Ганчев и Кольо Парамов. Татяна Дончева от „Движение 21“ се самопредложи само ден преди да навлезем в неблагоприятния период.

По-особен е случаят с кандидата на БСП ген. Румен Радев. Уж трябваше да е обща номинация на Столетницата и на АБВ, но някаква въздушно-космическа сила се намеси и хората на Първанов се дръпнаха. Така се стигна до датата 30 август, когато решиха да го предлага инициативен комитет. В самото начало на лошите дни на Меркурий. Тръгна и виц по този повод: Астролози подшушнали на БСП да оттеглят генерала и да го заменят след 22 септември с кандидатурата на кмета на Симитли. Сещате се, защо, нали!

„Реформаторският“ Меркурий също падна жертва на хаотичното движение на планетите вътре в  небуларното пространство. Странно е само защо Трайчо Трайков не си затрая, след като вижда и без телескоп разнобоя  и ретроградността между сателитите в иначе имащата се за звездна мъглявина.

Дотук с аналогиите.  Казват, че по време на ретроградния Меркурий страдат комуникациите, не е желателно да се сключват сделки, да се пътума и т. н. Това обаче явно не важи за България. Та каква по-голяма сделка от тази за новия газов хъб „Балкан“? И какво по-голямо пътуване и преселение на народите през четирите почивни дни?  А и тази година ретрото при бирата и кренвиршите е на мода.

Всичко е оптическа измама

Когато Меркурий е ретрограден, ни се струва, че той сякаш се движи назад (т.е. в ретроградна посока). Това обаче е оптическа измама и се дължи на факта, че Меркурий и Земята се движат с различни скорости и техните орбити са различни по форма. Реално на небето подобно ретроградно движение (не само на Меркурий, но и на всички други планети) не се случва. Има смисъл от тази ретроградност – приемете го като шанс, а не като ограничение, пише астроложката Мишел.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари