Какво (не) видях в завода “Калашников”

Марката е директно засегната от новите американски санкции

Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше организирано от руското външно министерство - специално за журналисти. Всички смятахме, че ще можем да надникнем зад кулисите в производствената база на фирмата, известна по цял свят със своя „АК-47“.

Накрая стана ясно, че вместо тъй очакваното посещение в завода на „Калашников“, ще ни разведат само из фирмения музей. Съобщиха ни, че в последния момент не било получено разрешение за посещение в завода. Ние обаче продължихме да се надяваме, че ще можем да зададем нашите въпроси и в музея. Все пак „Калашников“ е една от 39-те фирми, които ще бъдат засегнати от новите американски санкции. В списъка на Вашингтон са включени почти всички големи фирми от руския военно-промишлен комплекс. По данни на руския вестник „Ведомости“, тези фирми осъществяват над 90% от руския оръжеен износ.

В музея представители на фирмата ни показаха най-новите оръжия. Сред тях и наследникът на „АК-47“: новият „АК-204“. На журналистите не бе позволено нито да снимат представителите на концерна, нито да ги интервюират. Бяха допуснати въпроси към представители на пресцентъра, които ни обещаха да ни дадат допълнителни информации. Както ни беше обяснено, днес концернът „Калашников“ произвежда не само автомати. В производствената палитра са включени моторници и дронове. Възродено било и името на известните в миналото мотоциклети „Иж“.

По времето на СССР Ижевск беше закрит град. В него не се допускаха чужденци. Така че очакванията ни, че „Калашников“ ще разтвори широко заводските врати за чуждестранни журналисти и ще отговори на въпросите им, явно от самото начало са били прекалено наивни. Губернаторът на Република Удмуртия Александър Брехалов ни увери, че гледа на своя регион като на „част от един глобален свят“. И допълни, че нямал нищо против да говори на пресконференция и за санкциите.

(със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари