Какво трябва да знаем за здравното осигуряване в Германия

Промяната на държавата на живеене често е свързана с различни процедури и действия, излизащи извън простото „събиране на багажа“. Здравното осигуряване е едно от нещата, които задължително трябва да проучите, ако ще се местите в друга държава. По тази причина, ние ще ви запознаем със здравното осигуряване в Германия, тъй като от 2009г. насам, всички живущи и дълготрайно пребиваващи на територията й, трябва да са здравно осигурени. Самата здравна система в Германия е една от най-добрите в света, но за да се възползвате от нея, трябва да сте си „написали домашното“ предварително и да имате поне основната информация.

Здравно осигуряване в Германия – основна информация

Немското здравно осигуряване се дели на два типа – държавно здравно осигуряване и частно здравно осигуряване.

При държавното (или законово) размерът на вноските се определя на база общия брутен доход на лицето. От него се удържа вноска в размер на 14.6% (източник: Krankenkassenzentrale.de, 2018 г.), която се разпределя еднакво между лицето, което се осигурява и работодателя му. Различните здравни каси начисляват и допълнителна такса, чийто размер се определя от самата каса. Тази такса се поема само от осигуреното лице. Важно условие е да нямате неплатени вноски по здравната си осигуровка в България. При държавното здравно осигуряване в Германия съществува и семейна осигуровка, при която може да включите децата и половинката си безплатно.

От държавното здравно осигуряване задължително се възползват:

- служители с брутен доход, който е под задължителната граница за осигуряване;

- пенсионери, които са изпълнили условието за предварително осигуряване;

- бенефициенти на обезщетение за безработица.

При частното здравно осигуряване в Германия, условията са малко повече. От него могат да се възползват служители и работници с брутен доход, който надхвърля 4859 евро/месец (задължителната граница на осигуряване), след подаване на заявление. Тук размерът на вноските е индивидуално фиксиран и зависи главно от медицинската ви история, податливостта на заболявания, както и от пол, възраст и тн. Като цяло, факторите за определяне на членската вноска не са малко. Но с това идват и някои предимства, например, частно осигурените имат предимство в чакалните пред лекарския кабинет. При тази система, обаче, няма възможност за семейно осигуряване, което означава, че всеки член на семейството ви трябва да се осигурява отделно.

Както казахме, лицата, които най-често се възползват от частното здравно осигуряване в Германия са служители и работници с доход над задължителната осигурителна граница. Към тази група спадат и самостоятелно заетите лица, лицата на свободна практика, както и държавните служители.

Здравноосигурителната система в Германия е добър пример за качествено и ефективно здравно осигуряване. Ако това е държавата, където смятате да живеете, работите и/или учите, добре е да се запознаете с всички процедури по задължителното здравно осигуряване там. На www.krankenkassenzentrale.de може да намерите всичката нужна информация, да разгледате в дълбочина предимствата и недостатъците на двете системи, както и да сравните цени на доставчици на здравноосигурителни услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве