Какво ще направи ЕС, ако не се приеме сделката за Брекзит

Снимка: Архив

Възможно е удължаване на срока

Великобритания трябва да напусне блока на 29 март 2019 г.

Предложението на Тереза Мей ще се гласува в британския парламент

Едно от основните послания на лидерите на ЕС на срещата за Брекзит в неделя бе, че няма алтернатива за сделката, която британският премиер Тереза Май е сключила с останалата част от блока.

Холандският премиер Марк Рюте изрично подчерта, че ако политиците в Обединеното кралство смятат, че могат да спечелят, "нещо по-добро" ако гласуват против споразумението, "то грешат".

Предупрежденията бяха част от внимателно оркестриран опит да се помогне на г-жа Мей да склони изключително скептичната Камара на общините да подкрепи споразумението. Но зад твърдия си тон, Брюксел вече преценява какво да прави, ако Мей не успее.

Запазване на споразумението за оттегляне

Ако членовете на британския парламент отхвърлят сделката, предложена от Мей, ключова част от стратегията на ЕС ще бъде да се противопостави на всеки опит на Великобритания за преразглеждане на споразумението за оттегляне от 585 страници – правно обвързващ документ, който определя условията за "организирано" напускане на съюза от Обединеното кралство.

Европейските чиновници предупреждават, че текстът е старателно разработен компромис, който не може да бъде променян, за да се предоставят по-добри условия на Великобритания.

Докато договорът се критикува от бившия британски външен министър Борис Джонсън и други твърди поддръжници на Брекзит като продаващ британските интереси, то някои негови клаузи са също толкова непопулярни и сред останалите страни-членки – например фактът, че в него се казва твърде малко за риболова в британски води.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че настоящият текст е работещ, защото "балансира интересите и на двете страни", което значи, че Великобритания няма да може да постигне по-добри условия в определени области, без да направи отстъпки в други.

Има и един чисто практически проблем: остава твърде малко време за предоговаряне преди насрочената дата за излизане през март.

Обмисляне на промени в политическата декларация

Другата част от сделката за Брекзит, политическа декларация за бъдещите отношения, е по-лесна за промяна. Тя е необвързващо заявление, а не правен договор и като такава е логично средство за разсейване на британските опасения преди евентуално второ гласуване в Камарата на общините.

Европейските лидери подчертават, че в случай на отрицателен парламентарен вот топката ще остане твърдо в британски ръце. "Съвсем очевидно е, че тогава ще бъде ред първо и най-вече на Великобритания да прави предложения", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Подготовка за излизане без сделка

Брюксел и правителствата на страните-членки се подготвят и за този вариант, като ще увеличат усилията си, ако Тереза Мей не успее да прокара своето проектоспоразумение в парламента.

Миналия месец Европейската комисия обяви плановете си за предотвратяване на сътресения в пазарите на деривати, докато френското правителство прие правомощия за въвеждане на митнически контрол, поддържане на тунела под Ламанша отворен, както и други спешни мерки.

При липса на сделка, европейските лидерите ще се изправят пред трудни решения за това колко далеч да стигнат при изглаждане на последиците. Решаващ фактор вероятно ще бъде готовността на Великобритания да изпълнява финансовите си задължения към ЕС.

Извънредно удължаване на срока

Удължаването на срока по член 50 от Договора за ЕС, регулиращ механизма за напускане, е възможно при положение, че останалите 27 държави-членки се съгласят. Великобритания стартира процедурата през 2017 г. и към момента трябва да напусне блока на 29 март 2019 г.

Но позицията на Европа вероятно ще зависи от това, какво точно се иска: Великобритания може и да успее да спечели време за провеждане на избори или дори за втори референдум, но правителствата на ЕС далеч няма да са толкова благосклонни, ако целта й е просто да си осигури по-изгодна сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения