Какъв медал заслужават зодиите

Овен

Червено знаме на труда

Овенът не заслужава нищо по-малко от ордена „Червено знаме на труда“. Червено, защото нито един друг цвят не е достоен да краси гърдите на истинския Овен. Заслужил си е отличието със своето дръзновение и с невероятната си способност да съвместява като жонгльор грижата за домакинството, отглеждането на децата и своите 5-6 хобита, като същевременно работи поне на три места. Орденът "Червено знаме на труда" е учереден през 1950 г. и с него се награждават откриватели, изобретатели, рационализатори, новатори, организатори, ръководители и др. за големи трудови успехи - тъкмо за Овена.

Телец

За гражданска заслуга

По своя си бавен, но сигурен начин, Телецът си гледа своите интереси, къта си бели пари за черни дни и някак без да иска успява да остави своята следа за благото на обществото. Дали ще дари яйцеклетки, или ще прояви гражданска доблест в някакъв важен момент, но той напълно е достоен за орден „За гражданска заслуга“. Отличието се връчва за зазслуги в "развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и за защита на човешките права и свободи, за принос и заслуги за отбраната, сигурността и обществения ред в Република България".

Близнаци

Кирил и Методий

Не е изненада, че на Близнаците най-много би им подхождал орденът „Св.св. Кирил и Методий“. Едната причина е любовта на родените под този зодиакален знак към думите и буквите, като физически носители на езика. Другата е, че братята, създали славянската писменост, са двоица - по един за всеки близнак. Орденът е наследник на „Св.св. равноапостоли Кирил и Методий“, който е най-високото отличие в Царство България, династическият орден на българските царе, учреден от Фердинанд I по повод обявяване на независимостта на България. Дава се за заслуги в науката, просветата и културата.

Рак

Майчина слава

Отличието, което всеки Рак по рождение си е заслужил, е орденът "Майчинска слава" и почетното название "Майка-героиня". Мъжете Раци не правят изключение. Представителите на този знак, независимо от какъв пол са, са квачки по отношение на децата си. Орденът е учреден на 13 декември 1950 г. и се дава на жени, родили и отгледали 10 и повече деца. До 21 март 1991 г., когато е премахнато с указ на Великото Народно събрание, с почетното звание „Майка-героиня“ са удостоени 1116 жени. Очевидно тогавашните власти не са взели предвид това, че почетна майка може да бъде не само многодетната.

Лъв

Звезда на жартиерата

За благородството, галантността и щедростта, които всички Лъвове могат, но невинаги искат да проявят, този Огнен знак заслужава да бъде декориран със Звездата на Ордена на жартиерата. В Ордена се приемат само на кралски особи и лица със синя кръв. Какъвто на практика е всеки Лъв. Учреден е от крал Едуард III по време на Стогодишната война. Според легендата в паузата между битките монархът устроил бал. Докато танцувал с фаворитката си графиня Солсбъри, на пода изпаднала нейната жартиера. Той я вдигнал галатно с думите: „Нека се засрами този, който си помисли нещо лошо за това!“

Дева

В Ордена на дракона

Девата, като върл защитник на мултиетническото, мултирелигиозното и мултирасовото общество, би била достоен носител на най-високото отличие на Ордена на дракона. Това е военнен римокатолически рицарски орден, основан в 1408 г. от крал Сигизмунд Люксембургски за защита на християнството и за борба с неверниците османци. Емблемата на Ордена е дракон, захапал опашката си - някак напомня на Девата, която всекидневно се самоизяжда от яд, че нещата не вървят, както тя ги е предвидила, или че колегите и семейството не полагат достатъчно старание и усилия.

Везни

Стара планина

Не твърдим, че всички Везни са запалени планинари. Не намекваме и че всичките са преждевременно състарени. Единствено искаме да кажем, че, тъй като орденът "Стара планина" се присъжда за "за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с Република България", то той е отличие, което най-вероятно заслужава всяка Везна заради всекидневните си усилия да запази мира и добрите отношения. Всеки един контакт на Везна с чужденец, независимо дали се осъществява на маса или в бар, е стъпка по посока на укрепването на двустранните отношения.

Скорпион

Железен кръст

Най-вече защото пожелаваме на Скорпиона да има железен кръст, с този негов нестихващ сексуален апетит. Но и заради лъвската храброст на Скорпиона, който безразсъдно се впуска във всякакви битки. Колкото по-пердута е каузата му, толкова по-свирепо се бори за нея. Орденът Железен кръст е учреден през 1813 г. от пруския крал Фридрих Вилхелм III за бойни заслуги срещу войските на Наполеон I. През световните войни е връчван за храброст, но става символ на германския милитаризъм. След 1945 г. във ФРГ носенето на Железния кръст е разрешено само ако пречупеният кръст е заличен.

Стрелец

Летец-космонавт на НРБ

Дивите деца на Балкана, кентаврите в българската фауна са уникална комбинация от Летящ парцал и тривка в ръцете на теляка Живот. Те са камикадзета по природа, родени, за да летят (ако не в реалността, то поне насън). Подходящият орден за тях е 14-каратовият „Летец-космонавт на НРБ“. За нещастие, той е произведен в пет екземпляра и №1 и №2 са у космонавтите Георги Иванов и Александър Александров. За нуждите на знака на Стрелеца се налага спешно да бъдат изсечени още 514 650 такива. Толкова са българите Стрелци - представителите на този знак са едва 7,3% от общото население.

Козирог

Орден Гертруда

В Съветския съюз немското име Гертруда било доста популярно, тъй като се твърдяло, че е съкращение от "героиня труда" (от руски - героиня на труда). Гертруда имало и мъжки вариант - Гертруд. Козирогът, дете на диалектическия материализъм, е израсъл с мисълта, че човек се ражда, за да работи, докато един ден стане голям и силен началник. А след това вече спокойно може да си скъса гърбината от работа. Напълно си е заслужил орден „Червено знаме на труда“, която е за особено високи трудови заслуги за България. Язък, че този орден, учреден през 1950 г., вече не се присъжда!

Водолей

Рицарски кръст с дъбови листа

"Строй се-преброй се" са първите думи, които се процеждат през устните на Водолея, още преди да се е разсънил сутрин. Неговата смела душа по особен, типично Водолейски начин, съчетава грижата за човечеството и природата с фелдфебелско-нацистките маниери, от които страдат най-вече близките му. Неговият медал - "Рицарски кръст с дъбови листа" – по време на Третия райх (1939–1945) се присъждал за изключителни военни заслуги и проявена храброст. Пречупеният кръст в центъра му не е свастика, да не си помислите! Това е древен източен символ на божественост и духовност.

Риби

За заслуга

Медалът „За заслуга“ се дава за заслуги в културата, науката, образованието и т. н., за укрепване и развитие на гражданското общество, за укрепване на демократичните институции и защита на човешките права и свободи, за борба с бедствия и аварии и за опазване на околната среда, както и за проявена лична доблест. Рибите, като едни интелектуалци, поети и мечтатели, определено имат заслуги за всички тези неща. Медалът "За заслуга" заслужено отива при тях!

Учреден е на 5 април 1883 г. от княз Александър I Батенберг по случай рождения му ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп