Как британският вот може да накара Брюксел да промени тактиката си за Брекзит

Основният план на ЕС считан за устойчив на изборни изненади

Когато дипломатическият съветник на германския канцлер научава резултатите от изборите в Обединеното кралство, той се намира в повреден хотелски асансьор – заседнал, отегчен от чакане и зает с други неща – както и мнозина в Европа.

Оттогава насам политиците от ЕС, без да се трогват от вълненията в Уестминстър, публично подчертаха липсата на промяна в подхода си към преговорите за Брекзит.

“Не можем да си позволим да бъдем засмукани от този водовъртеж”, каза една от водещите фигури в преговорите откъм страната на ЕС. “Всъщност, не можем да направим нищо друго, освен да запазим спокойствие и да продължим напред”.

ЕС счита, че неговият основен план за Брекзит е устойчив на изборни изненади и искания за по-меки условия. Главният преговарящ Мишел Барние заяви, че ЕС “е готов, когато Лондон е готов”.

Но някои в Брюксел са на мнение, че новите условия на уравнението изискват нова тактика. Дали не се е повишила вероятността за неуправляем изход? И какво би станало, ако британците променят позицията си?

Изказването на Тереза Май на срещата на върха на лидерите на ЕС на 23 юни, годишнината от гласуването на Брекзит, ще бъде важен момент за преоценка на ситуацията от страна на 27-те.

ЕС е разработил стратегия за “последователни” преговори, изискващи напредък в областта на правата на мигрантите и уреждане на брутно финансово плащане в размер до 100 млрд. евро, преди да започнат търговските преговори.

Но наред с отслабената позиция на г-жа Мей идва и въпросът докъде може да се простира натискът на ЕС. “Нейното място за маневриране е ограничено”, казва друг висш служител. “Изобщо цялата идея, че щом са толкова слаби, ще отстъпят повече, е погрешна “.

Започването на развода ще означава, че ЕС и Лондон могат да опитат да постигнат технически напредък на база на миналото, докато Великобритания ще прави преоценка какво иска за в бъдеще.

Барние изпрати в Лондон документи, касаещи позицията на ЕС по въпросите за правата на гражданите и финансовото уреждане.

Опасността за ЕС се съдържа в това британският лидер, независимо кой е, да не бъде в състояние да удържи на думата си, особено във финансовата част. Това може да изкуши държавите, симпатизиращи на Великобритания, да проявят повече гъвкавост по отношение на последователността.

Митнически съюз

Спекулациите относно оставането на Великобритания в митническия съюз се наблюдават с интерес в Брюксел. Гюнтер Йотингер, комисар по бюджета на ЕС и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, каза пред “Франкфуртер Алгемайне”, че може би вече е възможно “да се говори за по-тесни връзки между Великобритания и ЕС, отколкото първоначално е планирала г-жа Мей”.

Едно искане за оставане в митническия съюз ще бъде приветствано от ЕС и ще е сравнително лесно за договаряне.

Действително, общата външна тарифа има редица предимства: решава се ирландският граничен въпрос; Брюксел запазва доминираща роля в търговията и намалява евентуалните смущения в нея; задоволява се и интересът на Съюза към износ на стоки за Обединеното кралство. В добавка, тя може да послужи и като претекст за искане на бюджетни плащания от Великобритания.

Ирландия

Издигането на Демократичната юнионистка партия като фактор в британския парламент тревожи Дъблин, Брюксел и Берлин. Един висш служители на ЕС я нарече “костелив орех”, който би могъл да предизвика напрежение около Брекзита.

Енда Кени, отстъпващият от длъжност премиер на Ирландия, “изрази загриженост” пред г-жа Мей относно последиците за мирния процес от една сделка с ДЮП и подчерта “отсъствието на националистически глас в Уестминстър”.

ДЮП подкрепя митническия съюз предвид избягването на “твърда граница” между Ирландия и Северна Ирландия. В същото време, партията отхвърля всякакъв “специален статут” за Ълстър.

Удължаване на сроковете

ЕС не се впечатлява от предложенията за спиране на часовника в преговорите за Брекзит. Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката група в Европейския парламент, директно заяви, че те няма да бъдат удължени.

Европейските столици подчертават, че Брекзит не е техен приоритет. Според германски дипломати, Великобритания надценява своето значение за ЕС.

Всякакви искания за отсрочки ще имат шанс да бъдат сериозно разгледани едва в края на процеса.

Единен пазар

Едно от британските искания може да се окаже препъни-камък: участието в единния пазар, при същевременно запазване на контрола върху имиграцията. Това противоречи на основните принципи на ЕС, но може да доведе до разединяващ дебат сред 27-те.

“Вече толкова пъти търсим специални решения за британците и те все не са доволни”, коментира дипломат от държава-традиционен съюзник на Великобритания. “Исканията им само стават по-безумни. Брекзит не е наш проблем”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари