Как да надвием пролетната умора с правилните храни

Повече вода и екзотични храни и подправки помагат

Джинджифилът и куркумата са силни антиоксиданти

Ухание на цъфнали цветя, топли слънчеви лъчи, по-дълъг светъл ден - дойде и пролетта. И докато снегът на Витоша се топи, а природата се събужда от зимния си сън, ние, хората, продължаваме неспирно да гоним ежедневните задачки. А тя, пролетта, носи свежест и радости, но с опияняващото усещане на „новото начало” неусетно се прокрадва пролетната умора.

Макар и не строго определена като медицинска диагноза, пролетната умора е термин, чрез който се опитваме да си обясним често срещаните симптоми на понижена енергия и намалена физическа активност. Важно е да се отбележи, че това не е заболяване, а преходно състояние, при което тялото се опитва да се адаптира към промяната в сезоните. При едни се изразява чрез по-леки симптоми като отпадналост, сънливост и нарушения в концентрацията. При други са възможни по-тежки оплаквания, включително депресия, болки в тялото, световъртеж.

Често тези симптоми могат да бъдат придружени чрез повишено желание за високовъглехидратни храни (предимно захарни изделия), следствие на което може да се получи така нежеланото, особено от дамите - повишаване на телесната маса. А напълняването от своя страна допълнително би влошило усещането за летаргия и дисбаланс в следствие на пролетната умора.

За щастие, природата се е погрижила да ни дари с инструменти, които да ни помогнат да се адаптираме към промяната в сезоните по-бързо. Едно от най-ефективните средства е храненето. Според съвременната медицина храната не само трябва да снабдява организма с необходимите хранителни вещества, но и да осигурява здраве и да предпазва от болести.

Правилното хранене има важна функция при адаптирането на организма към постоянно изменящите се фактори на околната среда. Особено уязвим е преходът от зимата към пролетта, когато времето от студено става по-топло, а заедно с това се променят и нуждите на организма. Ето и няколко препоръки, свързани с храненето, които да ви помогнат да се справите с пролетната умора и да посрещнете топлите дни, изпълнени с енергия!

Пийте повече вода.

Независимо от това дали седите цял ден пред компютъра или извършвате физически упражнения – винаги носете със себе си бутилка вода. Водата е основна съставка в човешкия организъм. Тя помага за правилното функциониране на метаболизма, транспортирането на хранителните вещества и отделянето на отпадъци и токсини, а също така и за регулирането на телесната температура. Адекватният прием на вода е особено важен за функцията на нервната система и мозъка. Според изследване в британското списание British Journal of Nutrition, макар и при леко дехидратиране на организма, е възможно понижение нивата на концентрация и увеличено чувство на умора. Дори и да не спазвате специален хранителен режим, достатъчно е да приемате минимум 1,5-2 литра вода на ден, за да се почувствате по-свежи и да избегнете състояния на главоболие и отпадналост.

Заменете тежките, мазни ястия с по-леки храни, богати на витамини и минерали.

През зимата е характерно да се храним с по-калорични храни – тялото по естествен начин се запасява с повече енергия, за да се справи със студените температури. С промяната в сезоните и идването на пролетта е необходимо и въвеждането на някои промени в храненето. Така нареченият „пролетен детокс” се свързва именно с увеличаване приема на плодове и зеленчуци в ежедневния хранителен режим. И не, не е задължително да приемате само плодове и зеленуци и да изпадате в крайно рестриктивни диети. Достатъчно е да включите по един плод/зеленчук на всяко ядене. Така ще си набавите необходимите микроелементи за повече тонус и енергия.

Разнообразете ежедневието с екзотични храни и подправки. Напоследък са много нашумели така наречените „суперхрани”, които са изключително богати на хранителни вещества. Макар че маркетолозите често преувеличават свойствата на суперхраните и техните „магически способности”, повечето от тези храни наистина са със супер качества!

Например, джинджифилът е доказано известен със силните си антиоксидантни свойства, които помагат за подобряване на имунната система, а леко парливият му вкус действа изключително ободряващо. Друга подправка – куркумата, също притежава силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Използвайте като добавка към картофи на фурна, супи или ориз. Още една знаменита супер храна са плодовете годжи бери. Според китайската медицина плодовете допринасят за дълголетието, придават енергия и жизненост. Може да консумирате годжи бери директно или пък да ги добавите към смути.

 

И здравословното е вкусно!

Смути с ягоди и годжи бери

Продукти:

- 1 чаша вода

- 3 лъжици кисело мляко

- 2 лъжици овесени ядки

- 1/2 банан

- 1 чаша ягоди (замразени или свежи)

- 20-30 гр. годжи бери

Приготвяне:

1. Блендирайте всички продукти.

2. Консумирайте свежо!

*Авторката е нутриционист към Британската асоциация за нутриционисти, завършила Медицинския факултет в Лондонския университетски колеж (University College London). Преди това завършва Интегративно хранене в Ню Йорк и психология в НБУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве