Как да предпазим колата си от посегателства

Снимка: Архив

Разбиването на автомобили и кражбите от тях, наред с неправомерното отнемане на превозните средства, продължава да е сериозен проблем в цяла Европа. България не прави изключение в тревожната тенденция на посегателствата над автомобили, съобщават от МВР.

Полицията непрекъснато предприема мерки, с цел ограничаване на подобни престъпления, но за служителите на реда е важно и съдействието на гражданите. Затова научете какво всеки от нас може да направи, за да се предпазим от такива кражби и да намалим последствията от тях.

Съветите за безопасност, които дават криминалисти и автомобилисти, са абсолютно валидни, както за служебните, така и за личните и семейни автомобили, които ползваме в ежедневието.

Ето и някои от мерките за безопасност, които могат да ни помогнат да се предпазим от набезите на крадци:

  • Паркирайте автомобила си само на добре осветени, многолюдни места. Използването на охраняеми паркинги и гаражи, паркирането в обсега на видео система за наблюдение и т.н. са добри практики.
  • Независимо от това дали превозното средство, което управлявате е лично или служебно, опасността от посегателство върху колата или нейното съдържание може сериозно да обърка плановете ви, да ви коства пропуснати ползи, финансови загуби и не на последно място – разправии с институции (застрахователи, полиция, ДАИ и т.н. ), което от своя страна означава - излишни нерви и стрес. Никой не иска това. Трябва да се поучим от горчивия опит на препатилите и да имаме предвид едно основно правило - ако нещо е скъпо и ценно, вземете го със себе си, когато не сте в колата. В никакъв случай не рискувайте да оставяте без надзор и на видно място в автомобила – телефони, лаптопи, чанти, важни документи, скъпа стока/техника, дори и да оставяте колата на оживено място. Това, за съжаление, не спира крадците да направят своя удар. Правилото е особено валидно, ако паркирате колата за през нощта - тъмната част на денонощието предлага удобно прикритие за престъпниците, особено в слабо осветени и рискови райони.
  • Винаги заключвайте вратите и багажника на автомобила си;
  • Подобрете сигурността на колата!

Ако автомобилът ви е снабден с имобилайзер и електронен код, сменяйте кода си след всяко влизане в сервиз, както и след ползване на колата от друго лице;

Информирайте се за потенциалните слаби места за вашата марка кола, за да може реално да прецените каква предпазна мярка е най-подходяща за вашите нужди и ниво на сигурност.

Съществуват редица професионални варианти, с които можем да защитим колата си по-добре. Може да се постави аларма, допълнителни и подсилени ключалки, СОТ системи, GPS проследяване и т.н.

Вече се предлагат и технологии, които свързват запалването с мобилния ви телефон или подобно умно устройство.

Освен това в превозното средство може да се постави защитно заключващо устройство за кормилото и педалите или да има монтиран вътре скрит бутон, който трябва да се активира, за да стартира автомобила.

  • За да предпазите колата си от кражба, докато шофирате, дръжте винаги вратите заключени, когато сте в съмнителни или непознати за вас райони и се старайте прозорците да са вдигнати, особено когато спирате. Използвайте средната лента от платното за движение, ако има такава, когато чакате на кръстовище или светофар, за да е по-трудно да се стигне до автомобила ви от тротоара.
  • Не оставяйте на видно място чанти, ценни предмети или други вещи в колата, докато изпращате детето си в детската градина или училище. Често това е удобен момент за крадците, от който те бързо се възползват.
  • Бъдете особено внимателни, ако някой се опита да ви спре без основателна причина или ако попаднете в лек пътен инцидент – има случаи при които крадците „случайно" се блъскат в колата, като целта им е да излезете от нея, за да могат да я откраднат или да ви оберат. Опитайте се да запомните регистрационния номер на превозното им средство.
  • Ако ви нападне въоръжен човек, не оказвайте съпротива. Не спорете, не се бийте и не го гонете, може да ви наранят. Опитайте се да запомните колкото се може повече подробности за нападателите си.
  • Не оставяйте автомобила с работещ двигател, без надзор, дори когато се налага да слезете от него за кратък период от време, например да си купите сутрин кафе, вестник и т.н.
  • Не на последно място, не оставяйте деца сами в колата, защото освен всички други опасности, за които можете да се сетите, има регистрирани и случаи, в които деца са похитени заедно с автомобила.

Всички тези съвети са разумна предпазна мярка в определени случаи, но в реалността често пъти не могат да спрат напълно посегателствата над коли. Например упоритите и нагли крадци могат и да изтеглят колата на буксир или дори да ползват репатрираща техника.

Затова препоръката на специалистите е най-вече да разчитате на повишеното си внимание във всяка конкретна ситуация и да използвате възможно най-много превантивни методи, които биха възпрепятствали престъпниците.

Ако все пак станете жертва на подобно престъпление потърсете полицията. Позвънете на тел. 112 /избира се безплатно от цялата страна/. Предайте на служителите на реда възможно най-подробната и точна информация, която може да им помогне да заловят престъпниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право