Как да преминем към нормално хранене след коледните пости

Преминаването към нормално хранене след 40-дневните коледни пости трябва да се извърши с по-голяма информираност.

Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, пред „Фокус“.

„Няма да мислим за здравословно хранене, за диетични ограничения, но с по-голяма доза здравна култура ще разпределим постепенно любимите храни, които са били изключени за 40 дни от менюто ни“, посочи проф. Байкова.

Тя препоръча на закуска да се консумира млечен продукт, а месото да бъде оставяно за обяд.

„На вечеря да оставим нещо леко, защото обикновено обядът е тържествен на първия коледен ден. Ние до късно стоим на трапезата с членовете на любимото ни семейство или приятелския кръг, затова вечерята може да бъде лека – евентуално някаква салата от сезонни зеленчуци, с добавка на лесносмилаема риба", посъветва специалистът.

Коледният кейк или щолен и сладките ще ги консумираме с чаша чаена напитка или кафе в 10.00 или в 16.00 часа, каза още проф. Байкова.

Тя обясни, че по този начин ще се разпределят онези видове храни от животински произход, които не са консумирали по време на поста – мляко, млечни продукти, месо, риба и яйца.

„Яйцата, разбира се, в този период ще ги включим и ще ги приемем под формата на традиционна баница или коледни сладки“, уточни проф. Байкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве