Как да се преборите с упоритата хрема и кашлица

Ако се оплаквате, че често боледувате, погледнете към лекарствата в аптечката си. С какво е пълна вашата – сиропи за кашлица, капки за нос, лекарства за понижаване на температурата? А знаете ли, че подобен подход за самолечение понякога вреди повече, отколкото помага?

Голяма част от добре познатите лекарства без рецепта облекчават временно дадени симптоми, но рискът да се превиши безопасната им доза е съвсем реален. Особено, ако използвате различни комбинирани препарати (популярните разтворими прахчета за грип и настинка) в опит за постигане на по-бързо облекчение. Не бива да се подценяват и страничните ефекти на някои от съставките им (например парацетамолът, който вреди на черния дроб, приеман в големи дози). Друга обичайна грешка е използването на капки за нос за седмица и повече. Малко хора са наясно, че това уврежда носната лигавица и след време капките стават напълно неефективни. Прекомерната употреба на температуропонижаващи средства, аналгетици и др. товари допълнително организма с химически субстанции, с което руши имунитета. И така затваряте кръга на честото боледуване. Как да се измъкнете от тази нежелана ситуация?

Винаги спазвайте стриктно препоръките за прием на всеки медикамент. Предпочитайте щадящи и безвредни за организма терапии – медикаменти на растителна основа и хомеопатия. А ето и няколко лесно приложими в домашни условия стъпки, благодарение на които ще се радвате на повече здраве.

Популярни хомеопатични лекарства за всеки дом

Хомеопатията се прилага успешно и като самостоятелно лечение (например на вирусни инфекции, грип и др.), и като допълваща терапия към традиционните медицински методи. Можете да се обърнете към лекар хомеопат, който да ви назначи индивидуална схема на лечение с монопрепарати. Кои са ефективните хомеопатични лекарства, с които можете да сложите край на досадната хрема и кашлица.

При хрема:

Allium cepa D6 – препоръчва се при оплакване от обилна и водниста хрема, придружена с често кихане. Секретът дразни и разранява носа. Типичното за този тип хрема е, че симптомите се облекчават на открито и свеж въздух.

Euphrasia D6 – нуждаете се от това лекарство, ако се оплаквате от умерена, водниста хрема, при която очите са силно раздразнени – зачервени, с парене и сълзене, чувствителни към светлина. Може клепачите да са подути.

Luffa operculata D6 – това лекарство е подходящо при хрема със силно запушен нос и нарушено обоняние, дори до пълна загуба. Носната лигавица е суха, с изразен оток, образуват се корички. Има сухота и в устата, както и сухи, парещи очи.

Pulsatilla D6 – лекарство, което се препоръчва при хрема със слузест, жълто-зелен секрет и намалено обоняние. Оплакванията са променливи: на топло, на закрито и в легнало положение носът е запушен, но на открито, на чист въздух настъпва подобрение на оплакванията.

При кашлица:

Bryonia D6 – лекарство, което помага за овладяването на суха, болезнена кашлица. Често се прилага при респираторна инфекция, с бавно и постепенно начало. Температурата се покачва по малко и стига около 38,5 С. Придружена е от силна отпадналост, главоболие и ставни болки. Подобрение на оплакванията настъпва при покой и тишина, почивка на легло.

Drosera D6 – много ефективно лекарство при суха, болезнена кашлица, която се случва на силни пристъпи и се влошава при лягане. Когато болният седне, кашлицата се успокоява. Често кашлицата се придружава от пресипналост на гласа.

Хомеопатичната терапия е много подходяща при малките деца, тъй като глобулите могат да се дават и разтворени в малко вода. При остри симптоми с ясно изявена картина, която покрива показанията на лекарството, ниските потенции като D6, D10, D12 могат да се вземат начесто – по 1 доза (5-10 глобули), през 1 час, до 6 пъти дневно. С отшумяване на оплакванията и настъпване на подобрение, приемът се разрежда постепенно – по 1 доза, 3-4 пъти дневно.

Природни средства от кухнята на всяка домакиня

При кашлица е важно да приемате много течности (вода, топъл билков чай, домашен бульон или супа), тъй като добрата хидратация осигурява втечняването на секретите и по-лесното им отделяне. Изполвайте силата на качествения пчелен мед, който облекчава по-ефективно от сиропите. Разтворете например в чаша топла вода с изцеден лимонов сок супена лъжица мед. Или си направете чай от малко настъган корен от джинджифил и го овкусете с лимон и мед. Медът облекчава раздразненото гърло, а антибактериалните му съставки се борят срещу инфекцията. Инхалация с лайка и сода бикарбонат е друго силно оръжие в борбата с кашлицата. Във водата може да се добавят и по 1-2 капки масло от мащерка (помага при различни дихателни проблеми).

При вирусни инфекции, протичащи с хрема и кашлица, е добре да се ограничи приемът на мляко и млечни продукти, които увеличават количеството на слузта в организма. Важни помощници на организма в борбата с вирусите са антиоксидантите - витамини А, С, Е и селен, както и микроелементите. Затова е важно да консумирате ежедневно много пресни плодове и зеленчуци, особено лимон, лук, чесън и хрян. Те са богати на фитонциди – вещества, които убиват микробите. Не пропускайте и ползите от билковия чай (от шипка и липа), сок или сироп от бъз. Може би не знаете, но традиционната за българските градини дюля може да се използва като сладко „лекарство”. Обвивките на семките на дюлята съдържат вещества, които спомагат за отделяне на секретите. От плода и семките можете да си направите отвара, която е богата на витамин С и много ефективна за лечение на хрема и кашлица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве