Как да се предпазим от топлинен синкоп, изтощение и удар през лятото

През миналата седмица температурите  у нас надхвърлиха 40 градуса, а синоптиците прогнозират още куп подобни горещи дни през юли и август. Подобни температури са опасни и в тази връзка е добре да се вслушаме в съветите на специалистите за това как да се предпазим от прегряване, топлинен синкоп, изтощение или удар през летните месеци.

На първо място е регулярният прием на вода – в тези горещини е добре да се приемат по 2-3 литра на ден. Уверете се, че малките деца и възрастните хора приемат достатъчно течности, дори ако не са жадни. Кафето, газираните и сладките напитки не са подходящи за горещите дни, защото те дехидратират организма. Задължително е да отложим пътуването през горещите часове на деня или ако то е наложително - да използваме кола с климатик. Ако сме навън, да търсим сянката и да почиваме, ако усетим липса на сили. Ако сте изложени на слънце, не забравяйте да използвате средства за защита с висок защитен фактор. Носете светла шапка и светли широки дрехи и избягвайте интензивна физическа дейност през горещите часове.  Внимавайте да не допуснете някоя от степените на прегряване.

Откритите части на тялото, подложени на преките слънчеви лъчи, могат да предизвикат изгаряния за кратко време, а високата температура да предизвика термичен шок.

Имайте предвид, че вероятно настъпва обезводняване, ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и или не уринирате през последните часове. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране. Ако някой обаче повръща, не бива да пие, а да потърси спешно медицинска помощ. Ако се забелязва обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние на човек, това най – вероятно е топлинен удар и също трябва да се потърси медицинска помощ.

Какви могат да са пораженията от прегряване при високите летни температури?  Първото  е топлинният синкоп, до който се стига чрез безобидна липсваща регулация на вегетативната нервна система. Тя се причинява чрез страх, стрес, болка, възбуда, топлина и дълго стоене прав. В тази ситуация може да се стигне до внезапно разширение на кръвоносните съдобе и забавен пулс (брадикардия). Възникналият от това спад на кръвното налягане предизвиква кратковременна хипоксия на мозъка. Последицата е кратка загуба на съзнание (синкоп), а мерките, които трябва да се предприемат, са следните: човекът се поставя в легнало положение, евентуално за кратко краката се поставят нависоко, но трябва да се внимава за съпровождащи наранявания от падане.

Топлинното изтощение е другото поражение върху човешкия организъм вследствие на прегряване от високите летни температури. Симптомите за разпознаването му са бледа, студена и потна кожа, ускорение на пулса, спадане на кръвното налягане, леко повишена телесна температура, прилошаване, повръщане, неспокойствие, мускулен спазъм, но са възможни и смущения в съзнанието. Причините за изчерпване на силите от прегряване са водните  и  електролитни загуби чрез потене при едно и също приемане на течности. Водно-електролитното отклонение може да предизвика мускулни схващания (крампи). Мерките, които трябва да се предприемат при топлинно изтощение, са: поставяне на краката в студена вода, приемане на по-голямо количество течности при леките случаи без гадене и замъгляване на съзнанието. При нестабилно кръвообръщение и смущение в съзнанието трябва обаче да се потърси помощта на лекар.

Най-сериозното поражение, причинено от жегите, е топлинният удар. При него се стига до отказ на телесната температурна регулация под дългото въздействие на висока околна температура и недостатъчна възможност на тялото да отдава топлина. Тялото се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато, а над 42 градуса настъпва смърт. Телесното натоварване във влажно и горещо обкръжение, изолиращо облекло или пребиваване в непроветрена, намираща се на слънце кола, могат да доведат до топлинен удар. Симптомите за топлинен удар са суха, гореща и червена кожа в началото, която по-късно става сиво цианотична, телесна температура над 40 градуса, гадене, виене на свят, главоболие, ускорение на пулса и дишането. Може да се прояви обаче и с нормална до леко повишена телесна температура, но да е свързан със замъгляване на съзнанието и загуба на съзнание. Мерките, които задължително трябва да се вземат в подобни случаи, са: поставяне в студено обкръжение с леко издигната горната част на тялото, охлаждане с ледена вода или обвиване, подаване на кислород, контрол на пулса.

През лятото може да се стигне и до слънчев удар чрез интензивно облъчване с ултравиолетови лъчи на непокрита глава. Симптомите често възникват със закъснение и са свързани с дразнения на мозъчната кора. Като последица може да се развие мозъчен оток с повишаване на мозъчното налягане. Рискови пациенти са деца и пациенти с гола глава. Симптомите за разпознаване на слънчевия удар са много червена и гореща кожа при нормална телесна температура, прилошаване, повръщане, виене на свят, болки и стягане в челото, ускорение на пулса, спадане на кръвното налягане, замъгляване на съзнанието и загуба на съзнание. Мерките, които трябва да се предприемат, са идентични на тези при топлинния удар – поставяне в студено обкръжение на горната част на тялото, охлаждане на главата с влажни кърпи, подаване на кислород и контрол на пулса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве