Как да се предпазите от телефонни измами по време на изолация от пандемията

Домашната изолация и карантината са извънредни ситуации, с които голяма част от хората по света никога не са се срещали. Докато спазват мерките за сигурност и да опазят здравето си, има опасност част от хората да станат жертви на зачестилите напоследък телефонни измами.

Решение на този проблем е A1 Guard - първото безплатно приложение в България, което предупреждава за потенциални телефонни измами и помага на хората да предпазят своите близки от телефонни измами. То е разработено от А1 България и е достъпно за абонатите на всички мобилни оператори у нас, и клиентите на фиксирани телефони от А1.

А1 стартира превантивна кампания в партньорство с МВР и ГДНП, за да призове гражданите да са още по-внимателни, тъй като има опасения, че телефонните измамници променят своите сценарии по време на епидемията на COVID-19.

A1 Guard филтрира обажданията от непознати, подозрителни номера и така осигурява превантивна защита на потенциални жертви. Опасенията са, че участниците в престъпните схеми може да се представят за доброволци от групи за подкрепа, лекари, които търсят пари за лечение и изследвания или предлагат алтернативни методи за лечение на коронавирус, като се възползват от страха на хората. Най-уязвими за такъв тип измами обичайно са по-възрастните хора.

Повече за приложението

Иновативното приложение A1 Guard се състои от две части – за Управляващ номер и за Защитен. Може да се инсталира на смартфона на един Управляващ номер, който  може да е с Android или iOS операционна система и на до 5 Защитени номера (например по-възрастни хора).

В телефона на Защитения номер, Управляващият създава списък с до 30 телефонни номера на познати и доверени хора, които могат свободно да се свързват със защитения абонат. Ако непознат номер звъни на Защитения, то според избраните при регистрацията настройки, обаждането може или автоматично да се откаже, или да се прехвърли към номера на Управляващия.

И в двата случая Управляващият номер получава известие кой номер звъни на Защитения и така може своевременно да реагира и да бъде предотвратен опит за измама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии