Как да се справите с върлуващите вируси

Настъпващото затопляне на времето безспорно влияе положително на настроението, но е и предпоставка за увеличаване на заболеваемостта от вирусни заболявания. Епидемиолозите предупреждават, че ни атакуват различни вируси – рино-, адено-, грипни, парагрипни вируси, а по-активното общуване между хората улеснява тяхното разпространение.

Внимавайте със студените напитки, задимените помещения и ниските сутрешни температури

Дали ще се разболеете или до колко тежко ще протече болестта зависи най-вече от състоянието на имунната ви система. Претовареният и стресиран организъм, липсата на достатъчно сън и почивка, лошото хранене и наличието на други хронични заболявания рязко снижават нивото на защитните сили.

Преохлаждането на тялото е друг фактор, водещ до намалена имунна защита. Макар и да наближава пролетта, сутрините и вечерите все още са хладни. Когато сме изложени на ниски температури, кръвоносните съдове се свиват. В резултат на това лигавиците на носа и гърлото, които имат ролята на първа бариера срещу причинителите на заболявания, не са достатъчно кръвоснабдени. Дейността им лесно може да бъде нарушена също при тютюнопушене, пиене на студени или газирани напитки, престой в задимени помещения, помещения с недостатъчно овлажнен или места със силно замърсен въздух, прекаляване с употребата на капки за нос и др.

Не подценявайте и спазването на добра лична хигиена. Освен след контакт с болен, много лесно можем да се разболеем и след докосване на предмети, с които заразеният е имал досег - дръжки на врати, телефонни слушалки, компютърни мишки, клавиатура, парапети, дръжки в градския транспорт. Дори и чрез офисните климатици, които са мощен инкубатор на вируси и недобре проветрените помещения с много хора в тях.

При остро начало бъдете нащрек

Когато острите симптоми връхлетят изведнъж, в рамките само на няколко часа, вероятно се касае за грип, а не за обикновена настинка. В такива случаи е важно да сте по-внимателни и да полагате повече грижи за себе си. Грипът е по-сериозно заболяване от останалите вирусни инфекции, а лечението му изисква достатъчно почивка и престой у дома. В противен случай може да се стигне до усложнения.

Вземете мерки още в първите часове, за да си спестете антибиотика

Вирусната инфекция обикновено протича между 3 и 7 дни. Още при проявата на първите симптоми използвайте подходящи противовирусни средства. Не забравяйте, че само при наличие на бактериална инфекция се налага антибиотично лечение. Лекарството, което изберете, трябва да преведе организма по-леко през болестта, да даде възможност неговите системи да се възстановят и да станат още по-устойчиви.

На този принцип действа хомеопатичният препарат при грип и настинка Инфлуцид. Той задейства самооздравителните сили на организма, овладява симптомите на вирусната инфекция, помага боледуването да бъде кратко и щадящо. Приемът на 1 табл. от лекарството на всеки час до 12 пъти дневно в първите 3-4 дни от разболяването много бързо подобрява общото състояние на организма, повлиява проявите на болестта и предпазва от усложнения като наслагване на вторична бактериална инфекция. Клиничните изследвания на Инфлуцид сочат, че той има много висок антивирусен ефект спрямо върлуващия този сезон грипен вирус. Дозата за деца под 12 г. е по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. на ден. След като настъпи подобрение, приемът се намалява на 3 пъти по 1-2 таблетки дневно поне още 1 седмица.

Добре е да останете за ден-два вкъщи (а когато сте болни от грип, поне 3 дни) и да почивате повече. През това време е важно да приемате много течности (вода, билков чай, прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове, топли, но не горещи, домашни бульони), които ще ви предпазят от обезводняване в случай на повишена температура, ще помогнат за втечняването на секретите и за по-лесното им изчистване, както и за изхвърлянето на токсините от тялото.

Спрете сладкото, когато сте болни

То подхранва възпалението в тялото. Препоръчително е да избягвате и ориза, картофите, чушките, месото, колбасите, защото тези храни увеличават образуването на слуз в организма и пречат на оздравяването.

А ако вирусната инфекция е придружена със силни болки в гърлото, е добре към лечението с Инфлуцид да включите и приема на комплексното хомеопатично лекарство Тонзилотрен. То намалява гнойно-възпалителните процеси, болката и отока в гърлото и сливиците, подпомага бързото заздравяване на лигавиците. Приема се в същата доза като Инфлуцид.

Със сигурност сте запознати с различни домашни и бабини рецепти за борба с възпалението в гърлото. Компресът с извара например намалява отока и облекчава болката. Много полезни са и инхалациите или гаргарата с разтвор от половин чаена лъжичка морска сол в чаша хладка вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве