Как децата растат гладни, но все по-дебели и болни

Грешки в храненето от най-ранна възраст заплашват новото поколение с хронични болести

Дълъг е списъкът с храни, за които знаем, че ни разболяват и влошават все повече качеството на живота ни. Независимо от това, поради липса на внимание, поради леност или инерция точно те изобилстват в менюто на децата ни. Всеки път, когато една майка дава на детето си за закуска вафличка или кроасанче, тя всъщност му дава само празни калории, продукт, който не носи на клетките нищо полезно, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар. Подобен продукт няма никаква връзка с натуралните храни - плодове и зеленчуци, които се зареждат с минерали и витамини от почвата и поемат енергия от слънцето. Само засища, но в същото време създава нарушения и скрити проблеми в детския организъм. Огромната част от любимите детски храни са с високо съдържание на захар или глюкозо-фруктозен царевичен сироп, консерванти и други токсични вещества, а рекламните блокове са пълни с привлекателни послания за тях, които да достигнат и до най-малките потребители, да провокират желанието им и да ги обвържат за цял живот. Не е нужно например детето да яде захар със супена лъжица, за да си навреди. Често тя се крие в продукти, за които дори не подозираме, че я съдържат. „Скритата” захар малчуганите приемат с редица солени полуфабрикатни и замразени храни, в тестените закуски, в сосове, дресинги, всякакви консервирани и бързи храни. Този тип хранене обаче вреди на много повече нива, отколкото си представяме. Не можем да нахраним клетките, които получават празни калории, без никакви полезни хранителни вещества в тях. Клетките остават гладни или образно казано - децата ни растат гладни, а в същото време зачестяват и оплаквания от наднормено тегло, което води след себе си тежки, хронични заболявания. Правилното хранене от гледна точка на клетката означава да ядем колкото е възможно по-цялостна храна – продукти, характерни за нашия регион и за сезона, колкото се може по-малко преработени храни, обяснява д-р Папазова.

Скритата заплаха пред бъдещето ни

Нутригеномиката (съвременната наука за връзката между храната и гените ни) разкрива как всичко онова, което обичаме да похапваме, минава през щателна проверка от нашите гени. Организмът има редица механизми да разпознава и приема като „своя“ храната, с която човечеството е еволюирало, и да я разграничава от тази, която е модифицирана и съответно чужда на нашите гени.

Бялата захар, която днес всички приемаме за нормален продукт е рафинирана, с изкуствен произход. При нейната преработка се отстраняват всички полезни вещества от захарната тръстика и в крайна сметка остават само едни празни калории. „Подобрили” сме една естествена храна, за да я направим по-бяла и по-приятна за нас. В резултат за последните 200 години рязко скачат случаите на диабет, но се променя и човешката психика. Някои психиатри са забелязали и документирали очевидно нарастване на депресиите и на някои психози, в пряка връзка с консумирането на бяла захар и хибридни зърнени храни, разказва холистичният лекар.

Бялата захар и бързите въглехидрати, т.е. всички съвременни тестени храни, потискат функциите на имунната и ендокринната система, предизвикват проблеми с костите и зъбите, увеличават многократно процента на затлъстяването и на засегнатите от диабет тип 2. Причиняват хиперактивност, тревожност, проблеми с концентрацията. В американска клиника извършват важно изследване върху болни от шизофрения. Започват постепенно да изключват от менюто на група пациенти всички зърнени храни, всички със съдържание на захар и изкуствени подсладители. Подлагат ги на режим на хранене с плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни произведения. Постепенно халюцинациите, неадекватното поведение, симптомите на шизофрения започват да изчезват. Мислим си, че когато е болна психиката на човека, това няма никаква връзка с храната. Но това изобщо не е вярно. Човекът представлява една интегрирана същност от тяло, душа и дух и храната влияе и върху клетките, и върху психиката, и на ежедневното ни настроение, посочва д-р Папазова.

Нарастват проявите на детска агресия

Има пряка връзка и между захарта и нарастващата агресивност при децата. При това бялата захар не е най-страшната. Да не забравяме глюкозо-фруктозния царевичен сироп и аспартама. Подсладителите и аспартамът можем да определим като „мозъчни токсини”. Те играят ролята на възбудни мозъчни медиатори. Има аспартатни рецептори в мозъка, които трябва да бъдат възбудени от точно толкова аспаргинова киселина, колкото се синтезира по естествен път в конкретните мозъчни области. Но когато внасяме отвън, с храната, аспартам - а него го има в газираните напитки, в сладоледа, в любимите на децата сладкиши, тогава се превъзбуждат тези рецептори и нарастват проявите на агресивност. Детската хиперактивност е пряко свързана с храненето. Д-р Наташа Кембъл-Макбрайт, чието второ дете е с много тежък аутизъм, създава например система за лечение, основана на връзката между състоянието на червата и психическото състояние. Нарича я GAPS (съкращение от Gut and Psychology syndromе). Нейният метод включва специфична диета без зърнени храни, захар и т.н., която дава изключителен ефект върху деца с аутизъм или с хиперактивност. Родителите на деца с подобни проблеми трябва внимателно да се замислят за начина им на хранене. Добре е да познават солта на растежа – Шуслерова сол № 2. Тя и солите № 5 и № 11 регулират всички процеси в нервната система, включително производството на ензими за правилно храносмилане. Може да помогнат и с хомеопатичния препарат Киндинорм, който има благотворен, успокояващ нервната система ефект.

Емоциите ни са част от нашето хранене

Като хора на 21 век живеем в хроничен стрес, нашите клетки са като „заключени” и каквито и правила за хранене да спазваме, в крайна сметка не можем да усвоим и малкото полезни вещества от храната, която консумираме, не можем и да излъчим към околното междуклетъчно пространство токсините. Клетката постепенно огладнява, замърсява се и подкиселява. Подкиселяваме тъканите си и заради киселите си мисли и това далеч не е някакъв афоризъм. Емоциите са част от нашето душевно хранене. Чувствата и мислите ни „хранят” или обратното – съдействат да е „празна“, и гладна душата ни. Киселите мисли създават кисело pH. Доказано е, че хора, които са негативни, претенциозни, мърморещи, злобни, завистливи по-често страдат от нарушен алкално-киселинен баланс в организма.

Към повишена киселинност води и съвременният модел на бързо хранене. А всичко това в крайна сметка изтощава целия организъм и води до много сериозен минерален дисбаланс. Истината за болестта е, че тя започва винаги като минерален дисбаланс. Какво можем да направим, за да преобърнем нещата в наша полза? Да се храним с повече алкални храни. Да подпомогнем тялото с една алкализираща терапия с минерални соли. Такава е комбинацията от Шуслерови соли с номера 1, 2, 9 , 11 и 12. Примерна схема за приемането им: сутрин се разтварят в 500 мл топла вода по 3 табл. от № 1 и№ 2 и се пият на малки глътки през целия ден до около 18 ч. След това се преминава на втория разтвор – от № 9 и № 11, които се разтварят в около 300 мл вода в същата доза. Тази схема се редува през ден със сол № 12, която действа най-добре, когато се приема самостоятелно. Разтворете 3 табл. от нея в 500 мл топла вода и я пийте през целия ден.

Трябва решително да преосмислим и менюто на своето семейство. Има храни, които са безусловно вредни. Такива са маргаринът, прясното мляко и хибридните зърнени храни (пшеница, ръж, овес, ечемик, соя), царевица и бял ориз. Децата, родени след 2000 г. почти не могат да консумират млечни продукти, без да получат алергични реакции. Вредни са захарта и всички продукти, подсладени с глюкозо-фруктозен царевичен сироп, газираните напитки, предупреждава д-р Папазова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве