Как живее Скопие в Северна Македония

Сменят се табели, флагове на НАТО се вдигат, съседи бързат да ратифицират Протокола за членство в пакта

Преговорите им за членство в ЕС трябва да се следят отблизо

Гледам снимката с моя приятел Георги Личовски, големият фоторепортер от Скопие, който работи за ЕПА. Застанал е на границата между Гърция и нейния северен съсед, до каменната пирамида с надпис „Елада“. Някъде на около десетина метра зад Гьоре се вижда един съвсем обикновен граничен надпис на два езика - Република Македония, знак, че оттам нататък е територията на бившата югорепублика. Гьоре, както винаги, е в репортерско облекло с няколко фотоапарата на рамо. Професионалист от първа класа, винаги на най-интересното за снимки място... Сега чака смяната на надписа на граничната табела, за да снима процедурата. На мястото на „Република Македония“ ще се появи новото име на държавата - Република Северна Македония, с която тя ще се представя както във вътрешната комуникация, така и на международната сцена. Република Северна Македония.

Като истински професионалист, лауреат на световни награди за снимките си от бежанската криза преди четири години, която като тайфун премина през Република Македония в посока от юг на север, и сега Георги Личовски е може би на най-интересното място. Там, където свършва, или започва, както искате, Република Северна Македония и започва, или свършва, както искате, Република Гърция. Правилен избор - в съобщението на властите за смяната на табелите на правителството, държавните институции и граничните пунктове с новото име бе посочено, че първо от всички гранични пунктове ще бъде сменено името на табелите на входа на страната на пункта „Богородица“. Това е тъкмо този, който разделя двете държави – Македония и Гърция, и е разположен близо до крайграничния град Гевгели, на основното трасе от Коридор 10, който свързва Централна Европа и Егея по течението на река Вардар. Митът за Вардарската долина като най-пряка връзка в действие... А над снимката си Георги е написал: waiting for North...winter is coming... В очакване на Северна...зимата идва...

Сега, когато гледам качената във фейсбук снимка на Георги Личовски в бойна фоторепортерска готовност на граничната линия между Гърция и Македония, си давам сметка, че нещата оттатък границата се промениха толкова, че ето, и името на държавата си смениха, и членство в НАТО получиха, и пряпорците на пакта вече вдигат пред сградата на правителството. Същата тази сграда на брега на Вардар, която някога, преди много години, в един друг свят бе седалище на Съюза на македонските комунисти, после след отделянето на Македония от Югославия прибра първите правителства на суверенна и независима Република Македония. За да дойде времето на премиера Никола Груевски, който в един псевдо-патриотичен занес я облепи цялата в стиропор и издигна метална ограда откъм улицата, наречена „Илинденска“. Онзи ден машини и хора развалиха оградата, прибраха металните декоративни решетки, отвориха площадката пред „къщата на Владата“ към булеварда, може би като знак, че почва нещо ново, след като на пилона ще се вее знамето на НАТО...

Впрочем, в понеделник, в продължение на горе-долу денонощие, приличащата на Белия дом във Вашингтон сграда остана без своя златен надпис „Република Македония“ над основния си вход, през който като кореспондент съм влизал и излизал толкова пъти... Чак вечерта в понеделник, в тъмнината, там се появи специален кран, за да сложи новите букви, което пък даде повод на скопските шегаджии да отбележат, че и правителството на Зоран Заев като това на Никола Груевски предпочита да действа по късните часове на нощта. Така бяха качени повечето от паметниците от проекта „Скопие 2014“, така, в полунощ, бе свалена от пиедестала пред Съдебната палата статуята на Андон Лазов Янев, известен като Кьосето. Първият и засега единствен паметник, който бе свален и пратен някъде на претопяване... Така, в полунощ, хем да няма любопитни, хем работниците на спокойствие да си вършат работата. После стана ясно, че кранът не бил викнат, за да постави нови букви с новото име, а само да почисти фасадата за церемонията по издигането на флага на НАТО. Какво да се прави, в при толкова бързане понякога и местните медии нямат търпение да съобщят новината все от желанието най-после всички задължителни процедури да приключат. Но иначе машината за новите табели с триезичните названия на македонски, албански и английски вече чука и трака с пълна сила, за да оповести, че и официално постпреспанският период на нашите съседи откъм югозапад започва.

Смяната на табелите с новото име е задължителната, макар и техническа част на изпълнението на Договора с Гърция от Преспа. Но е и достатъчно занимателна и любопитна, та международните агенции като ЕПА да изпращат топ-репортерите си на граничните пунктове за снимка с новото име на държавата. Но и в тази лавина от новини, повечето противоречиви, да се чудят, всъщност, Атина изпрати ли писмото с ратифицирания Протокол от Брюксел за НАТО, както съобщиха триумфално някои телевизии, или не, както отрекоха други техни колеги. Да, хаберът от гръцката столица е твърде съществен за цялата по-нататъшна процедура за утвърждаване на името и за членството в НАТО, но той все пак вече е остатъчен. Въпрос на елементарна техника е ратифицираният Протокол в гръцкия парламент да стигне официално в Скопие, после македонското Външно/ стоп: ако сме прецизни, съобразно Договора от Преспа трябва да напишем Външното министерство на Република Северна Македония, както и досегашното Македонско радио и телевизия трябва да станат Радио и телевизия на Република Северна Македония. И така нататък... Само МАНУ- Македонската академия на науките и изкуствата, казват, била решила да отхвърли Преспанския вариант „Академия на науките и изкуствата на РСМ“ и да намери някакъв друг.../ Та, после Външно министерство на РСМ трябва да уведоми ООН, международните организации и всички над 130 държави по света, признали бившата югорепублика с името й „Република Македония“, че тя вече е изпълнила всички процедури за новото си име. А и македонският Държавен вестник трябва най-после да публикува текста на Протокола и на всички разменени документи, та всичко в крайна сметка да си дойде на мястото.

Е, дори и не всичко да е сложено вече в папките, започнаха и първите ратификации на Протокола за НАТО от Брюксел. Гърция беше първа с нейната ратификация, друг един съсед - Словения, си беше „заплюла“, че ще бъде между първите и го направи, като специално за целта покани в Любляна спикера на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери. И Албания бърза да го стори като знак на подкрепа на своите хора от албанската общност в РС Македония, които, както вече писахме, дадоха своята пълна подкрепа на конституционните промени, отворили пътя на Скопие към членството в Алианса. Даже дочувам приказки сега, че някои хора от ръководството на Демократичния съюз за интеграция, коалиционен партньор на Зоран Заев в правителството вече не виждали смисъл от това да са част от властта, тъй като стратегическата им цел - Македония, независимо с какво име, да бъде член на пакта е постигната. Нищо чудно, като имам предвид традиционната меркантилност на албанския политически фактор не бих се учудил ако им хрумне някоя друга игра, но без участието на Заев. Макар че предстои старт на преговорите за членство в Европейския съюз, а там... о, там нещата трябва да се следят отблизо.

С други думи, македонците ще трябва да свикват с новите табели, с байрака на НАТО, с новото име на държавата и с какво ли не още. Харесва ли им това или не, няма значение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари